Surrandet av cikador i träden är närmast öronbedövande. Här uppe i bergen är växtligheten tätare och nere i svala täta dungar rinner bäckar och mindre vattenfall.
Den anspråkslösa skylten är det enda riktmärket som visar var Mili Gorge ligger – en lummig, djungelliknande ravin. Varje dag släpper den röda turistbussen av människor här som vill lämna stranden för några timmar och njuta av naturen. Hit kommer både svenskar och andra européer i alla åldrar.
Men värmen är lynnig. Och den har redan krävt flera turisters liv. Varav ett här, i Mili Gorge.
Systrarna om dagen den första turisten dog
Stella och Vicky Drygiannaki har precis börjat jobba och hjälper varandra att bära lådor med apelsiner och potatis in i köket. En orange katt stryker längs med stolarna och jamar ömkande till Stella efter mat.
Deras farfar föddes i det hus som i dag är Mili Gorge Tavern. De är båda i 30-årsåldern, men har jobbat i caféet tillsammans med sina föräldrar sedan de var i tidiga tonåren.
Under högsäsongen är det hundratals personer som kommer förbi här för att utforska ravinen. Mili Gorge Tavern är det enda caféet längs med vandringsleden.
– Om någon får problem under sin vandring brukar de komma hit, så kan vi larma räddningstjänst eller ambulans, berättar Stella.
Täckningen är ofta dålig längs med sträckan. Det räcker att gå några meter från huset för att signalen ska försvinna.
– Det händer några gånger per år att personer trillar och kanske bryter något, då kommer de och larmar oss. Men det här är det första dödsfallet vi varit med om, säger Stella Drygiannaki.
Värmeböljan hade slagit till med full kraft och termometern mätte uppemot 42 grader i Rethymno på Kreta. Under högsäsongen kan det komma ett hundratal besökare på en dag. Under de varmaste dagarna har det visserligen varit färre personer – men fortfarande några som gett sig ut, berättar systrarna.
Stella och Vicky jobbade dagen då mannen dog.
– Det som hände först var att brandmän kom förbi och frågade: var är mannen? Vi hade inte hört något om det, så vi frågade bara: vilken man?
– Men sen kom en kille som hade varit här på morgonen och tog en kaffe och pratade med oss, säger Stella.
– Han var en grekisk turist från Thessaloniki som var här på semester. Han hittade en man i 60-årsåldern som kollapsat och gjorde HLR på honom, medan mannens fru larmade. Men han visste inte hur det gick sen.
– Dagen därpå läste vi i en artikel på internet att mannen hade dött.
Fem turister har dött – tre saknas fortfarande
Den här månaden har minst fem personer hittats döda på olika öar i Grekland. Den 67-åriga mannen som dog i Mili Gorge var den första. Han misstänks ha drabbats av en hjärtattack.
Några timmar senare dog en äldre kvinna på en strand i en ravin i Sitia, på andra sidan av Kreta. Trots att hon var tillsammans med flera andra kunde inte hennes liv räddas.
Under dagarna som följde omkom ytterligare tre turister, däribland den kända hälsogurun Michael Mosley. Det pågår fortfarande sökinsatser runt om i Grekland efter två kvinnor från Frankrike som saknas i Sikinos, och en amerikansk man som saknas på Amorgos.
Vad alla händelserna har gemensamt, är att det är personer som gett sig ut på vandringar i väldigt höga temperaturer.
Men det som förvånar systrarna är att någon dog just här, i Mili Gorge.
– Det är vanligare att någon bryter ett ben för att man inte är uppmärksam på hur man går, och vi har även haft vissa som tappat bort sig. Men det här är första gången som någon faktiskt dött, säger Vicky Drygiannaki.
– Det är en liten ravin, och inte någon stor och torr som Samariá. Det tar ett par timmar att gå ungefär. Så det känns konstigt att det kan ske här.
Från caféet sluttar terrängen neråt, och stora delar av vandringen är i skuggan. Det är inte så krävande som vissa vandringar kan vara.
– Vi har folk i alla åldrar som kommer hit. Det är unga personer, barnfamiljer, skolklasser. Även folk i 80-årsåldern kommer och vandrar här, säger Stella.
Både Vicky och Stella har haft sina beskärda delar av turister som de fått avråda från mer våghalsiga beslut.
– Det händer att de läst i någon turistbok att det är väldigt vackert uppe i bergen, vilket det är – men det är inte så lätt. Det kan ta fyra-fem timmar att ta sig runt, och de kan få för sig att ge sig ut väldigt sent på dagen, säger Vicky.
– Jag säger att visst, du kan göra det. Du har en fri vilja. Men jag rekommenderar det verkligen inte. Antingen ger du dig av tidigt på morgonen – eller inte alls.
Det är också en del svenskar, säger Vicky, som ”får för sig sådana beteenden”.
– Men norrmännen däremot, de är annorlunda, säger Vicky och nickar.
– De är så organiserade och de går alltid supertidigt på morgonen. Sen är de aldrig här på semester mellan juni och september, så om man ser skandinaver då vet man att det inte är norrmän.
– Det känns som att många turister inte fattar vad problemet är med hettan. Jag vet inte riktigt vad de tänker ibland. Det är inte heller bra att sola i den här värmen, ens på stranden. Vi ser många som bränt sig.
Så tänker turisterna om att vandra i värmen
I mitten av juni stängdes Samariá Gorge, en av Europas längsta raviner som ligger i den sydliga bergskedjan en bit från Chania, på grund av värmen. Men Mili Gorge är fortfarande öppet, och nu när temperaturerna är något lägre än under den värsta värmeböljan är det många som kommer förbi.
– De flesta känner inte till att någon dött här, säger Stella.
Monique Carol från Nederländerna står i skuggan och väntar på bussen. Hon hoppade av längre upp på berget och började promenera ner för vandringsleden tillsammans med sin partner. Men när den enda flaskan vatten de hade med sig tog slut och de inte riktigt visste vilken väg de skulle ta ner så beslutade de sig för att avbryta.
– Man blir väldigt törstig av värmen, säger hon innan hon måste springa på bussen.
Runt halv elva-snåret kommer Joanne Paling och hennes dotter Abbie Kidner promenerandes. De är från södra Wales och gillar att vara aktiva på sina semestrar. Tidigare i veckan har de varit ute på en springtur, när det var runt 29 grader, och även kört runt med fyrhjulingar. I dag tog de en taxi upp och tänker promenera ner genom ravinen.
– Vi försöker alltid vara ute tidigt. Men det är tufft i hettan, säger Joanne Paling.
– Vi har varit på varmare platser än vad det är här. Och just nu har det varit så mycket regn i Wales att det här bara känns skönt.
Vad får er att orka när det är som varmast?
– Att dricka en massa vatten, säger Joanne Paling.
– Och puben i slutet av rundan, skojar Abbie Kidner.
Kort därefter kommer paret Claire van Langeveld och Marco van der Vliet som är från Holland. De har varit på Kreta i två veckor, och fick uppleva temperaturtopparna på runt 40 grader.
– Första veckan var så varm, för varm. Då krävs det mycket strand för att överleva, säger Claire van Langeveld.
– Men jag är van vid värmen, säger Marco van der Vliet.
De känner till turisterna som dött men känner sig inte särskilt oroliga att påverkas av det varma vädret.
– Vi har bra kläder, allt är bomull. Och så dricker vi mycket vatten.
Fransmannen Xavier Launay är på jobbresa, men har fått en dag att spendera på stranden. Han gillar att vara ute i naturen och ser framemot att promenera ner. Han har själv planerat att vara ute så tidigt som möjligt för att slippa den värsta värmen.
Vad tänker du om att det är någon som dött här på grund av värmen?
– Jag gillar inte att tänka på det. Olyckor händer hela tiden.
Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod fel områden för där man fortfarande söker efter försvunna personer.
LÄS MER:Svenskarna solar – medan grekerna leker mitt i natten för att undkomma hettan på Kreta
LÄS MER:Grekernas tips för att hantera hettan
LÄS MER:Turisternas dödliga okunskap väcker frustration i Grekland