Asteroiden kan träffa jorden, men det är över 99 procents chans att den inte gör det.
Asteroiden kan träffa jorden, men det är över 99 procents chans att den inte gör det. Bild: Nasa

Nyupptäckt asteroid har ”liten risk” att träffa jorden

Nasa spårar en asteroid, stor som en olympisk swimmingpool, med ”en liten risk att träffa jorden”. Tidiga beräkningar visar att asteroiden kan kollidera med jorden på alla hjärtans dag 2046.
Men oroa dig inte, risken är verkligen liten.

ANNONS
|

Den är en stenklump stor som en olympisk swimmingpool, har fått det inspirerande namnet ”2023 DW” och färdas med en hastighet av 25 kilometer per sekund. Asteroiden är det enda objektet på Nasas risk-lista som når upp till nivå ett på den tiogradiga Torino-skalan, som används för att kategorisera risken för att ett föremål ska kollidera med jorden. Alla andra objekt har hittills inte nått över noll på skalan, vilket betyder att risken för en kollision är nära noll.

Enligt Nasa kan asteroiden möjligen kollidera med jorden på alla hjärtans dag 2046. Den europeiska rymdmyndigheten ESA:s prognoser ger asteroiden en chans på 625 att träffa jorden, medan Nasa beräknar att oddsen är närmare en på 560.

ANNONS

Även om 2023 DW är det objekt som har störst risk för att kollidera med jorden hittills, så är risken fortfarande mycket låg.

Kollision ”extremt osannolik”

”Risken för en kollision är extremt osannolik, och det finns ingen anledning för allmänheten att oroa sig”, skriver Nasa:s Jet Propulsion Laboratory i ett uttalande, enligt CNN.

– Det här föremålet är inte speciellt oroande, säger Davide Farnocchia, navigationsingenjör vid Nasa till kanalen.

När nya asteroider upptäcks är prognosen för deras framtida bana mycket osäker. Just nu befinner sig asteroiden nära månen och är svår att se, på grund av att fullmånen reflekterar så mycket ljus.

– Men sedan kommer vi kunna observera den i veckor eller till och med månader, så vi kan få så många observationer som behövs, säger Davide Farnocchia.

LÄS MER:Finland fick ovanligt besök från yttre rymden

LÄS MER:Gigantisk tsunami utplånade dinosaurierna

LÄS MER:Här ska du bo för att överleva en kärnvapenkatastrof

LÄS MER:Asteroid passerar jorden – närmare än flera satelliter

ANNONS