Nytt vulkanutbrott på Island

Ett nytt vulkanutbrott har inträffat norr om isländska Grindavík och flera hus i staden har fattat eld.
– Det är väldigt illavarslande som det ser ut för tillfället, säger borgmästaren Fannar Jónasson till public service-bolaget Rúv.

ANNONS
|

Det har skett ett nytt vulkanutbrott i närheten av den isländska staden Grindavik på vulkandrabbade Reykjaneshalvön.

en livesändning på söndagskvällen, från public service-bolaget Rúv, syns hur flera hus i staden fattar eld. Vid 19-tiden uppger bolaget att tre hus brunnit upp.

– Detta är självklart en enorm börda för invånarna, säger statsminister Katrín Jakobsdóttir till dagstidningen Morgunbladid om utbrottet.

"Nu har det vi fruktat besannats", skriver Grindavíks kommunfullmäktige i ett uttalande.

– Det här är unika omständigheter. Vi är inte bara böjda längre, utan trasiga. Så nu måste vi få stöd från regeringen, säger Grindaviks borgmästare Fannar Jónasson till Rúv.

ANNONS
I en sändning av statliga tv-kanalen Rúv kan man se hur lavaflödet har nått Grindavik.
I en sändning av statliga tv-kanalen Rúv kan man se hur lavaflödet har nått Grindavik. Bild: Skärmdump Rúv

Enligt Rúv skedde en del av utbrottet inom de skyddsvallar som byggts för att skydda Grindavik och kraftverk i närheten.

– Det här är kanske ett av de värsta ställena vi kan få ett utbrott, säger vulkanologen Thorvaldur Thordarson till Rúv.

Senare på kvällen ska skyddsvallarna dock ha bidragit till att lavaflödet kunde ledas bort från staden. Utrymningen av staden uppges också ha gått bra, och ingen ska ha kommit till skada.

En grafik från Rúv över lavan. De gula strecken är skyddsvallarna, de röda är sprickor och de svarta fälten är lavabädden.

Allvarligt läge

Läget är allvarligt, enligt Reynir Bödvarsson, numera pensionerad seismolog, tidigare verksam vid Uppsala universitet.

– Det är allvarligt på så sätt att många hade hoppats kunna flytta tillbaka till Grindavik snart. Nu ökar osäkerheten igen och frågan är om det här ett kortvarigt eller långvarigt utbrott. Där långvarigt kan betyda dagar, veckor, månader eller till och med år, säger han till GP.

Vid förra utbrottet i december bildades en spricka i Grindavik, men då trängde inte lavan upp där, uppger Reynir Bödvarsson.

Seismologen Reynir Bödvarsson, på Uppsala universitet. Redan som barn på Island upplevde han hur jorden skakade och stenar rullade.
Seismologen Reynir Bödvarsson, på Uppsala universitet. Redan som barn på Island upplevde han hur jorden skakade och stenar rullade. Bild: Claudio Bresciani / TT

Sprickan växer snabbt

Söndagens utbrott följer på omfattande seismologisk aktivt med en myriad av jordbävningar och skalv. Vissa direkt under orten Grindavik.

Likt utbrottet i december rör det sig om ett vulkanutbrott via en spricka i marken. I det aktuella fallet växer sprickan snabbt, enligt naturkatastrofsexperten Benedikt Ófeigsson.

ANNONS

– Den här sprickan blir längre ganska snabbt, som jag förväntade mig, säger han.

På måndagsmorgonen rapporterar Rúv att vulkanutbrottet verkar ha lugnat ner sig. Geofysikern Magnús Tumi Guðmundsson säger till den isländska public service bolaget att det inte går att säga hur långt utbrottet kommer att pågå.

Vulkanutbrottet måndagen den 18 december skedde efter flera veckor av regelbundna jordskalv och lava kom ut ur en fyra kilometer lång spricka i marken. Redan den 10 november evakuerades invånarna i Grindavik och de fick inte komma tillbaka till sina hem förrän strax före jul.

Se isländska Public Service-bolaget Ruvs livesändning från vulkanutbrottet på Youtube här.

LÄS MER:Vulkanutbrottet kan vara över – men många kan inte flytta hem

LÄS MER:Sólny trodde hon skulle få fira jul hemma – då kom vulkanutbrottet

ANNONS