IT-konsulten och människorättsaktivisten Ali Gharavi greps för snart en månad sedan utanför Istanbul. Arkivbild.
IT-konsulten och människorättsaktivisten Ali Gharavi greps för snart en månad sedan utanför Istanbul. Arkivbild.

Nytt fängelse för gripne svensken

Svensken Ali Gharavi och tysken Peter Steudtne, som sitter häktade i Istanbul, har flyttats till ett annat fängelse – utan att advokaterna informerats. Fängelset är mer isolerat och ligger längre från staden. Men varför de flyttats vet man inte.

ANNONS
|

Ali Gharavi och hans tyske kollega Peter Steudtne har suttit häktade i över två veckor tillsammans med fyra andra människorättsaktivister. De greps för snart en månad sedan, misstänkta för att ha stöttat icke namngiven terrororganisation.

De har inte kunnat träffa sina familjer eller fått svar på exakta anklagelser som riktats mot dem. Hittills har advokaterna kunnat besöka Gharavi och Steudtne varje dag i fängelset. Det kan nu försvåras när de har förflyttats till ett mer isolerat fängelse, längre från staden.

- Ali och Peter förflyttades till ett annat fängelse i går utan att vi blev informerade, säger deras advokat till TT.

ANNONS

Men varför de har flyttats kan man inte svara på. Advokaten berättar också att alla samtalen mellan honom och Gharavi spelas in av fängelset, något som strider mot överenskommelser om mänskliga rättigheter som även Turkiet godkänt.

Fortfarande väntas ett besked från domstolen om Gharavi kommer att släpps eller inte. Men advokaterna är hoppfulla.

- Det finns inte ett enda millimeter bevis mot Ali och Peter, så det skulle vara konstigt om de inte släpps. Men man måste alltid ställa in sig på att det kanske inte blir så, säger hans advokat till TT.

TT

Fakta: Gripandena

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydost om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Tio personer greps: Amnestys Turkietchef Idil Eser, sju andra människorättsaktivister, samt två utländska medborgare (varav en svensk, Ali Gharavi, och tyske Peter Steudtner). Sex personer hålls fortfarande kvarhållna, bland dem svensken.

De anklagas för medhjälp till verksamhet inom terrororganisationer, men inte för medlemskap.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet där svenske Ali Gharavi var utbildare tillsammans med tysken.

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet.

ANNONS