Arkivbild från i somras, då extremtemperaturer drabbade Phoenix i USA.
Arkivbild från i somras, då extremtemperaturer drabbade Phoenix i USA. Bild: Matt York

Nytt dystert värmerekord slaget – medeltemperaturen över två grader i fredags

Ett nytt, dystert värmerekord tycks ha slagits. Preliminära siffror, som Washington Post rapporterat om, visar att den globala medeltemperaturen var två grader högre än under förindustriell tid i fredags.

ANNONS

Trots att Sverige varit förskonat från extremväder i år har värmerekord efter värmerekord slagits globalt.

Nu rapporterar Washington Post att en oroväckande milstolpe nåddes i fredags: Jordens medeltemperatur var två grader varmare än under den förindustriella tiden, innan människan började bränna fossilt bränsle.

Parisavtalets uttalade mål är att hålla uppvärmningen långt under två grader, och sträva efter att begränsa den till en och en halv grad.

Inte katastrof än – men oroväckande

Temperaturerna från i fredags måste först bekräftas, vilket väntas ske inom några veckor. Skulle resultatet stå sig innebär det dock inte att kraftansträngningarna för att stävja den globala uppvärmningen helt har misslyckats, åtminstone inte än.

ANNONS

– Medan jag inte tycker att vi ska läsa in för mycket i att en enda dag passerade tvågradersmålet så är det ett uppseendeväckande tecken på de extrema temperaturer vi har upplevt 2023, säger Zeke Hausfather, klimatforskare vid Stripe and Berkeley Earth, till Washington Post.

Globala värmerekord slogs i juli, augusti, september och oktober, enligt SMHI. Faktum är att hela 2023 går mot att bli det varmaste året hittills, enligt data från Copernicus klimattjänst.

LÄS MER:Prognos: Så länge varar väderfenomenet El Niño

LÄS MER:Varmaste oktober – jorden på väg mot rekordår

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS