NYT: Ryssland siktade in sig på Trumps män

Förra sommaren fick amerikanska spioner information om att ryska företrädare diskuterade hur de skulle kunna påverka Donald Trump genom hans rådgivare, rapporterar The New York Times.

ANNONS
|

Ryssarna koncentrerade sig på Paul Manafort och Michael Flynn, skriver NYT och hänvisar till flera olika källor.

Paul Manafort var då kampanjchef, Michael Flynn en pensionerad generallöjtnant som var Trumps rådgivare. Flynn utsågs efter valet av Trump till nationell säkerhetsrådgivare, en post han hade i 23 dagar innan han tvingades avgå eftersom det framkommit att han vilselett vicepresident Mike Pence om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör.

Skröt om förbindelser

Personer inom den ryska underrättelsetjänsten och inom statsapparaten framstod som säkra på att Manafort och Flynn kunde användas för att forma Trumps åsikter om Ryssland, skriver NYT. Några av ryssarna skröt om sina förbindelser till Flynn. Andra ska ha sagt att de kunde utnyttja Manaforts förbindelse med Ukrainas tidigare proryske president Viktor Janukovytj.

ANNONS

Informationen om rådgivarna var en av flera uppgifter om Ryssland och Trumpkampanjen som fanns hos USA:s underrättelseväsende flera månader före valet i november. Den gavs vidare till FBI, enligt tidningen. Det är oklart om ryssarna verkligen försökte påverka rådgivarna eller bara pratade om det.

Flynn pressas på bevis

I dagsläget pågår flera utredningar om Rysslands agerande och huruvida Trumpkampanjen och Moskva varit i maskopi. Vid sidan av Flynn utreds bland andra Manafort.

Flynn kommer att tvingas lämna ut bevis till representanthusets underrättelsekommitté, sade den högt uppsatte demokraten Adam Schiff under onsdagen enligt Reuters, sedan Flynn vägrat att vara med i en utfrågning. Han har heller inte lämnat över dokument.

TT

Fakta: Michael Flynn, Paul Manafort och Ryssland

Flynn är pensionerad generallöjtnant och tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen DIA.

Michael Flynn fick sparken som nationell säkerhetsrådgivare i februari. Vita huset säger att han ljög för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.

Kontakterna gjorde Flynn sårbar för rysk utpressning, enligt justitiedepartementet som varnade Vita huset i januari.

Kort efter att Flynn fått sparken publicerade både The New York Times och CNN uppgifter från anonyma källor om att medarbetare till Trump i fjol "konstant" stod i kontakt med högt uppsatta tjänstemän inom ryska underrättelsetjänster och det ryska styret.

Samtalslistor och avlyssnade telefonsamtal pekar ut Flynn och Paul Manafort, som var Trumps kampanjordförande mellan april och augusti i fjol.

Manafort hade tidigare haft uppdrag för bland andra Ukrainas dåvarande proryske president Viktor Janukovytj. Kort efter medieuppgifter att han fått olagliga miljonbetalningar från Janukovytjs parti avgick han från Trumpkampanjen.

The New York Times nya uppgifter är de senaste i raden om Rysslands eventuella inblandning i USA:s presidentval 2016.

Moskva har hela tiden förnekat påståendena, och Trump nekat till all samverkan.

ANNONS