Nya populära tobaksprodukten bland unga i Frankrike: Snus

Det har kommit en ny form av tobak till Frankrike.
Flera av landets medier rapporterar om hur den – genom TikTok – har blivit allt mer populär bland unga i landet.
De kallar den för ”Le snus”.

ANNONS
|

Som det franska namnet antyder är det vad vi i Sverige, kort och gott, kallar för snus som verkar ha fått fäste bland unga i Frankrike.

Flera av landets medier rapporterar nu om en ny form av ”tuggtobak” eller ”tobak som man suger på”. De skriver att man placerar den tobaksfyllda påsen under läppen och att produkten är både skadlig samt beroendeframkallande.

Precis som i övriga EU, med Sverige som undantag, är det olagligt att sälja snus i Frankrike.

Snus populärt i åldrarna 16 till 25

Trots detta har nu tobakssorten, enligt den franska kanalen TF1, ökat i popularitet bland unga i åldrarna 16 till 25. Kanalen har varit i kontakt med en person som ser fördelar med snus i jämförelse med en cigarett, eftersom det inte blir någon rök eller aska.

ANNONS

Däremot är inte alla helt sålda på snuset.

– Jag har flera kollegor som har gett mig snus både på jobbet och i skolan och det brände i tandköttet. Jag är inget fan av det. Å andra sidan så är effekten väldigt, väldigt kraftig, säger en person till kanalen.

En 16-åring som kanalen har pratat med säger att snuset har fått stor spridning på sociala medier. Hon berättar att hon, efter lite efterforskningar, har förstått att snus inte är bra för hälsan.

– Jag har kollegor som snusar varje dag och de har hål i tandköttet, säger en annan ung fransos.

Enligt franska medier är det främst bland unga som snuset har börjat brukas.
Enligt franska medier är det främst bland unga som snuset har börjat brukas. Bild: Johan Nilsson/TT

Snus en populär trend på TikTok

Den Montpellier-baserade dagstidningen Midi Libre rapporterar om en trend på den populära plattformen Tiktok där folk runtom i världen, bland annat i Frankrike, testar snus för första gången.

”Många verkar inte må särskilt bra. Spyor, svettningar och yrsel är de vanligaste (oönskade) effekterna enligt många av kommentarerna. Vissa påstår även att de ska mått dåligt och tvingats uppsöka sjukhus”, skriver tidningen.

Midi Libre rapporterar även om en uppmärksammad bild där fotbollsstjärnan Marcus Thuram har en snusdosa i sin hand.

Det var var lagkamraten och landsmannen Karim Benzema som la upp bilden på sin Instagram-story och bilden, som togs under flygresan till Qatar-VM, plockades efter ett tag ner – för att sen ersättas med en likadan bild där en flygplans-emoji täcker för snusdosan.

ANNONS

Tidningen skriver vidare att det finns flera stora fotbollsstjärnor, bland annat Kylian Mbappé, Zlatan Ibrahimovic och Victor Nilsson Lindelöf som har synts med snus.

De två sistnämnda är som bekant svenskar.

Polisen i Marseille ej tränad för att hantera snus

Flera av de franska medierna har pratat om experter som berättar att snus är starkare än cigaretter och flera frågar sig om hur tobaksprodukten påverkar kroppen.

"Är snus, den tuggtobaken som är på topp i gymnasiet, farligt för din hälsa?”, frågar sig den franska kanalen BFM TV.

TF1 skriver att kanalen har varit i kontakt med en en poliskontakt som berättat att polisen i Marseille inte är tränad för att hantera den nya produktens ökade popularitet, samt att de ännu inte har någon särskilt ökad vaksamhet kring snuset.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS