Enligt den internationella tankesmedjan ICMPD väntas migrationen till Europa att öka under 2024.
Enligt den internationella tankesmedjan ICMPD väntas migrationen till Europa att öka under 2024. Bild: Joan Mateu Parra

Nya lagar i Europa – migrationen väntas öka

Under året väntas migrationen till Europa öka då människor försöker nå kontinenten innan nya åtstramande lagar träder i kraft. Detta enligt den internationella tankesmedjan ICMPD.

ANNONS
|

I år väntas ett flertal valkampanjer med fokus på invandring äga rum runt om i Europa och även i USA. Enligt den österrikiskt baserade tankesmedjan International Centre for Migration Policy Development (ICMPD), innebär det att migrationen lär öka i Europa.

– Människor kommer att höra om alla åtgärder som ska införas rörande migrationen i valkampanjer, och då kommer de tänka att de måste vara på plats i EU innan åtgärderna träder i kraft, säger Michael Spindelegger, chef på ICMPD till The Guardian.

I en årlig rapport som ICMPD publicerat pekas även kriget i Mellanöstern och möjligheterna för Donald Trump att åter bli president ut som två faktorer som kan leda till att stora strömmar människor söker sig till Europa.

ANNONS

Över en miljon asylsökningar

En amerikansk åtstramning av migrationspolitiken kan innebära att venezuelaner och colombianer, som inte behöver turistvisum till Spanien, söker sig till kontinenten och enligt Spindelegger, som tidigare haft rollen som Österrikes vicekansler, så kommer det komma fler flyktingar under 2024 än 2023.

– Valkampanjerna kommer handla om snabba lösningar men vi vet att det inte bara finns en lösning. De snabba lösningarna kommer inte att leda till en minskning av migrationen, säger Spindelegger till The Guardian.

Enligt ICMPD förväntas data för 2023 visa en ökning på cirka 20 procent i jämförelse med 2022 och det högsta antalet sedan 2016.

LÄS MER:2024 är ett supervalår: Miljarder väntas rösta

LÄS MER:EU-chefen i Lampedusa – lovar hjälp

LÄS MER:Expert: Asylpaktens fokus "att hålla folk borta"

ANNONS