Nya hot från Nordkorea – ska intensifiera kärnvapenprogram

"USA kommer att känna en smärta de aldrig någonsin känt förut", sa Nordkoreas FN-ambassadör, Han Tae Song, i diktaturens första kommentar på Säkerhetsrådets beslut att skärpa sanktionerna mot Nordkorea efter landets senaste provsprängning av en vätebomb. Nu svarar Sydkorea – med test av Saab-robot.

ANNONS
|

Nordkorea hotade under natten till onsdag att öka takten i sina vapenprogram som svar de "onda" sanktionerna som FN:s säkerhetsråd röstat igenom efter diktaturens senaste kärnvapentest.

"Antagandet av en ytterligare olaglig och ond resolution om sanktioner, styrt av USA, fungerar som ett tillfälle för DPRK (Nordkorea) att verifiera att vägen som landet har valt är helt rätt", heter det i ett uttalande från landets utrikesdepartement och som publiceras av den statliga nyhetsbyrån KCNA. Nordkorea kommer nu att "fördubbla insatserna" för att "skydda landets suveränitet och rätt till existens".

Sydkorea svarar

Sydkorea uppger på onsdagsmorgonen att man genomfört de första skarpa övningarna för en avancerad kryssningsrobot som skjuts från luften. Roboten tillverkas av Taurus, ett samägt bolag mellan tyska MBDA och svenska Saab Dynamics.

ANNONS

Enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap sköts roboten i väg från ett F-15K-plan, flög 400 kilometer och träffade ett mål. Enligt Yonhap kan roboten slå ut mål i hela Nordkorea inom 15 minuter, om den skjuts i väg nära gränsen. Testet är enligt Sydkorea ett svar på Nordkoreas sjätte kärnvapentest den 3 september.

Samtidigt uppger Sydkoreas atomsäkerhetsorgan att man sett spår av en radioaktiv isotop av gasen xenon.

– Det var svårt att se hur kraftigt kärnvapentestet var med den mängd xenon som upptäcktes, men vi kan säga att xenonen kom från Nordkorea, säger Choi Jongbae vid organet.

Nordkoreas sjätte kärnvapentest har fördömts internationellt, och i måndags antog FN:s säkerhetsråd nya sanktioner.

"Halshuggarenhet" ska sätta skräck i diktatorn

"Det är den bästa typ av avskräckningsmetod vi kan ha, i brist på egna kärnvapen, är att få deras ledare att frukta för sitt eget liv", sa en av Sydkoreas främsta militärstrateger, generalen Shin Won-Sik, innan han gick i pension 2015, enligtNew York Times.

Ett råd och strategi som Sydkoreanska försvarsmakten verkar ha tagit på allra största allvar. Landet har valt att släppa information om en specialtränad grupp, inofficellt kallad halshuggarenheten, vars huvudmål kommer vara att nå och döda Nordkoreas ledare KIm Jong Un.

Med hjälp av mörkret

Sydkoreas försvarsminister,Song Young-moo,meddelande nyligen regerigen om att denna "halshuggarenhet" skulle vara färdigställd innan årets slut. Att Sydkorea väljer att offentligöra den här typen av militärstrategiska detaljer är ovanligt.

ANNONS

Syftet kan tänkas ses som ytterligare en strategi för att sätta skräck i diktatorn Kim Jong Un.

Kallar FN-sanktionerna olagliga

Nordkoreas FN-ambassadör gjorde klart att landet förkastarFN:s nya beslut som brottsligt, strax efter att resolutionen blivit offentlig.

– Min delegation fördömer i starkaste ordalag och avfärdar kategoriskt den senaste illegala resolutionen från FN:s säkerhetsråd, säger Han Tae Song, Nordkoreas ambassadör i Genève, enligt Reuters.

Sanktionerna innebär bland annat ett totalt exportförbud för textilier, att Nordkoreas import av råolja begränsas till nuvarande nivå, samt att importen av bensin och diesel minskas.

De antogs enhälligt av FN:s säkerhetsråd sent i måndags.

USA:s ursprungliga förslag på sanktioner var betydligt hårdare. För att få med sig Ryssland och Kina, bådaständiga medlemsländer i Säkerhetsrådet, fick kompromisser göras för att nå det enhälliga beslutet.

Banar väg för krig

LÄS MER: Detta har hänt

Nordkoreas ambassadör sa enligtReuters de nya sanktionerna är en provokation som bara trappar upp det redan spända läget och ytterst banar väg för krig.

– Regimen i Washington banar väg för politisk, ekonomisk och militär konfrontation, säger Han Tae Song, Nordkoreas ambassadör i Genève.

Nordkorea intensifierar strid på nytt slagfält

Samtidigt kommer uppgifter om att Nordkorea börjar rikta allt fler cyber-attacker mot Sydkorea.

Attackerna verkar nu riktas allt oftaremot ägare av den värdefulla krypto-valutan bitcoin. Nordkoreanska hackare ska nyligen ha stulit bitcoins från sydkoreanska företag, handelsplatser och privatpersoner, till ett värde av 120 miljoner svenska kronor.

ANNONS

Bitcoin är en typ av krypterad valuta som existerar online, som de senaste årenökat ofantligti värde. I skrivande stund, tisdag den 12 september var en bitcoin värd hela 35 400 svenska kronor.

Det är det amerikanska säkerhetsbolagetFire Eye som släppt information om att nordkoreanska hackare nyligen gjort ovanligt många attacker mot, enligt franska nyhetsbyrånAFP.

Fakta: Taurus

Taurus KEPD 350 är en kryssningsrobot som släpps från flygplan. Roboten är utvecklad av Taurus, som ägs av Saab Dynamics och tyska MBDA. Roboten är utvecklad för att användas på nedgrävda mål, som bland annat bunkrar, och kan förinställas för att explodera på en viss våning i exempelvis ett bunkersystem.

För att undvika luftvärn flyger roboten lågt, med hjälp av bland annat gps, efter att den släppts.

Den fem meter långa roboten kan nå 50 mil, väger 1400 kilo och har en stridsspets på 481 kilo.

Den kan användas på bland annat Gripenplan, och används sedan 2005 av flygvapnen i Spanien och Tyskland.

Sydkorea har köpt in omkring 170 robotar. En Taurus KEPD 350 rapporteras kosta uppemot tio miljoner kronor.

Källor: Saab, Yonhap, MBDA.

FN:s nya sanktionerna

  1. Förbjuder export av naturgas till Nordkorea.
  2. Begränsar leveranserna av råolja till landet på dagens nivå.
  3. Lägger ett tak på Nordkoreas import av bensin och diesel.
  4. Förbjuder import och export av textilprodukter till och från Nordkorea.
  5. Förbjuder länder att utfärda nya arbetstillstånd för de runt 93000 nordkoreaner som arbetar utomlands.
  6. Ger länder rätt att kontrollera lasten på fartyg som misstänks leverera förbjudna produkter till Nordkorea, men bara med tillstånd från det land varifrån fartyget är flaggat.

Källa: TT.

Detta är bitcoin

  1. Bitcoin är en digital valuta – även kallat kryptovaluta – som kan användas för att flytta pengar över världen snabbt och relativt anonymt, utan att banker eller myndigheter behöver vara inblandade.
  2. Totalt snurrar bitcoin runt i cyberrymden till ett marknadsvärde av närmare 48 miljarder USA-dollar.
  3. Att valutan kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet.

Källa: Reuters, Marketwatch

ANNONS