Lärare och föräldrar behöver vara medvetna om att det här verktyget finns, menar forskaren Fredrik Ahlgren.
Lärare och föräldrar behöver vara medvetna om att det här verktyget finns, menar forskaren Fredrik Ahlgren. Bild: Mostphotos

Nya GPT 3.5 kan skriva uppsatser och svara på frågor

Forskningslabbet OpenAI:s nya verktyg kan svara på avancerade frågor, skriva uppsatser och dikter. Det kan bli lika revolutionerande som miniräknaren, menar forskaren Fredrik Ahlgren, men det finns också faror.
– Om en lärare på ett universitet inte är medveten om att den här tekniken finns och hur kraftfull den är, då kommer det att bli världens enklaste universitetskurs för studenterna.

ANNONS
|

Precis som sökmotorer så svarar verktyget GPT 3.5 på frågor. Men det är inte främst det som får folk att förbluffas av forskningslabbet Openai:s digitala satsning, som precis blivit tillgänglig gratis för allmänheten.

Verktyget kan också skapa smarta texter med ett trovärdigt och grammatiskt korrekt resultat.

– Det är ett verktyg som kan accelerera mänskligt vetande och vara till gagn för hela samhället, säger Fredrik Ahlgren, universitetslektor i datavetenskap och medieteknik på Linnéuniversitetet.

Om man uppmanar verktyget att skriva en uppsats om programmering rullar texten fram. Därefter kan den skriva om den genererade texten för att den ska framstå som att den är skriven av exempelvis en tolvåring. Resultatet är inte perfekt, men enligt Fredrik Ahlgren kommer verktyget säkert snart användas av alla elever och studenter.

ANNONS

– Det kommer att bli väldigt påtagligt för all typ av utbildning. För varenda tolvåring som ska skriva om vad de gjorde på sommarlovet. Det här är något som både lärare och föräldrar kommer att behöva sätta sig in i.

Fredrik Ahlgren, universitetslektor i datavetenskap och medieteknik på Linnéuniversitetet.
Fredrik Ahlgren, universitetslektor i datavetenskap och medieteknik på Linnéuniversitetet. Bild: Privat

ChatGPT kan missbrukas på universitet

Han pekar på att universitetet har många inlämningsuppgifter, speciellt efter coronapandemin. AI skulle kunna göra vissa kurser väldigt enkla.

– Vi har redan gjort initiala tester med befintliga plagiatsystem och AI och de kan inte plocka upp det här. Jag kommer inte heller som lärare kunna avgöra om det är en student eller AI som skrivit en uppgift, säger han och tillägger att de nu måste se över vad och hur de examinerar.

Han pekar på att det finns både möjligheter och risker med GPT 3.5. Människor som tidigare har haft svårt att formulera sig i text kan nu få den möjligheten – vilket kan gynna demokratin och även ge människor med nya idéer bättre möjlighet att uttrycka dem.

Exempel på tre frågor och svar från GPT 3.5

Skriv 200 tecken om Göteborgs historia som om en tolvåring skrivit det.

Göteborg grundades på 1600-talet av Gustav II Adolf. Innan dess var området där staden ligger bebodd av en grupp människor som kallades för götar. Göteborg blev snabbt en viktig hamnstad och en plats där många olika människor möttes och handlade med varandra. Under 1700-talet expanderade staden och fler och fler människor flyttade dit. Idag är Göteborg en stor och viktig stad i Sverige, med många intressanta sevärdheter och platser att utforska.

På vilket sätt är Göteborg bättre än Stockholm?

Det är svårt för mig att säga på vilket sätt Göteborg är bättre än Stockholm eftersom jag är en datorprogrammerad assistent och inte har personlig erfarenhet av de båda städerna. Det är upp till var och en att bedöma vilken stad man föredrar utifrån egna preferenser och erfarenheter.

Vad är meningen med livet?

Det är svårt att ge ett entydigt svar på vad meningen med livet är, eftersom det kan vara olika för olika människor. För vissa kan meningen med livet vara att nå karriärmål eller att skapa en lycklig familj, medan andra kan se meningen med livet som att finna inre frid eller att bidra till välgörenhet eller samhället på något sätt. På grund av denna variation är det viktigt att varje person funderar på vad som är viktigt för dem och vad som ger mening i deras liv.

En annan fördel är att slentrianmässiga eller tråkiga arbetsuppgifter kan rationaliseras.

– Det här är miniräknaren upphöjt i tusen. Nu har vi ett verktyg i nävarna som förändrar hur vi kan producera och konsumera information, säger han.

Entreprenören Sam Altman och Teslagrundaren Elon Musk (bilden) grundade OpenAI, men nu har Musk lämnat styrelsen.
Entreprenören Sam Altman och Teslagrundaren Elon Musk (bilden) grundade OpenAI, men nu har Musk lämnat styrelsen. Bild: Carina Johansen

OpenAI skapade GPT 3.5

Fredrik Ahlgren har testat att söka på exempelvis förintelsen och vit makt, samt bett verktyget skriva en satanistiskt gudstjänst. Han ser att verktyget har vissa filter.

ANNONS

– Det är en gigantisk modell som har lärt sig av texter på internet. Den har läst av hela internet fram till 2021 och har lärt sig hur man ska skriva och svara. Värderingarna speglar samhället, säger han.

OpenAI grundades av entreprenörerna Elon Musk och Sam Altman för sju år sedan. Musk har lämnat styrelsen sedan några år tillbaka, men är fortfarande finansiär.

Den som genererar text med hjälp av GPT 3.5 kan inte veta helt varifrån informationen kommer eller om den är sann. Den samlas in från hemsidor, bloggar, böcker, artiklar och kartor.

– Det AI levererar i nuläget behöver inte vara sanning. Den kan hitta på grejer, säger Fredrik Ahlgren.

Vem anses ha skrivit texten?

– Det som AI:n genererar är ditt. Om man tittar på det rent juridiskt, i avtalen.

Han förväntar sig initialt ett motstånd, men tror att verktyget snart kan dyka upp i olika former i vår vardag. Det kan handla om att vi får en personlig assistent som matas med information och sen kan ge personliga råd, eller att vem som helst plötsligt kan bli låtskrivare eller poet.

– Det kommer att komma i hela samhället, överallt. Det finns inget om, det är redan här. Det är bara frågan vilket avtryck det får i samhället. Jag tror att det kommer att påverka alla typer av tjänster.

ANNONS

Så här svarar GPT 3.5 själv på frågor

Vad är GPT 3.5?

GPT-3.5 är en uppdaterad version av OpenAI:s GPT-3-maskininlärningsmodell. Den stora skillnaden är att GPT-3.5 har över 400 miljoner parametrar, vilket gör den till den största och mest kraftfulla NLP- (natural language processing) -modellen som någonsin släppts. GPT-3.5 har ett brett användningsområde inom områden som textgenerering, översättning, klassificering och många andra.

Vilka källor använder GPT 3.5?

GPT-3.5 använder sig av olika datakällor som används för att träna modellen. Dessa datakällor inkluderar miljontals artiklar som används för att träna modellen i att förstå mänskligt språk. GPT-3.5 använder även uppgifter från olika källor, till exempel böcker, webbsidor och blogginlägg, för att träna modellen. GPT-3.5 använder också en rad olika typer av korpora och databaser, såsom Wikipedia, OpenStreetMap och ImageNet, för att hjälpa modellen att förstå olika typer av innehåll.

Finns det en lista över källor till de här svaren?

Ja, det finns en lista över de källor som GPT-3.5 använder för att träna modellen. Lista över källor: miljontals artiklar, böcker, webbsidor, blogginlägg, Wikipedia, OpenStreetMap, ImageNet

Hur tillförlitliga är GPT-3.5:s svar?

GPT-3.5s svar är vanligtvis mycket tillförlitliga. Modellen har tränats med miljontals artiklar, böcker, webbsidor och blogginlägg för att förbättra sina analytiska färdigheter och förmåga att förstå och generera mänskligt språk. GPT-3.5 har även testats mot andra NLP-modeller för att säkerställa att de ger tillförlitliga svar.

Källa: OpenAI:s chat

LÄS MER:EU-länder överens om AI-regler

LÄS MER:Jobba hemifrån eller inte – så kan distansarbetet bli i framtiden

LÄS MER:Fler amerikanska stjärnor överger Twitter

ANNONS