Israeliska soldater vid en samlingsplats i närheten av Gazaremsan. Premiärminister Benjamin Netanyahu håller fast vid att en markoffensiv i Rafah ska genomföras.
Israeliska soldater vid en samlingsplats i närheten av Gazaremsan. Premiärminister Benjamin Netanyahu håller fast vid att en markoffensiv i Rafah ska genomföras. Bild: Tsafrir Abayov/AP/TT

Intern press på Netanyahu om vapenvila

Terrorstämplade Hamas håller fast vid sitt krav om att en vapenvila i Gaza måste innebära ett definitivt slut på kriget.
Samtidigt ökar pressen i Israel på premiärminister Benjamin Netanyahu – med stora protester i landet.

ANNONS

På lördagen återvände Hamas förhandlare till Egyptens huvudstad Kairo för att ta ställning till medlarnas senaste bud. Samtalen återupptogs utan Israels närvaro – och avslutades utan några konkreta framsteg.

Hamas kommer "inte under några omständigheter" gå med på en vapenvila i Gaza som inte uttryckligen inkluderar ett fullständigt slut på kriget, uppger en högt uppsatt Hamas-källa efter att samtalen avslutats.

Källan anklagar också Netanyahu för att "personligen förhindra" ansträngningarna att nå en vapenvila "av egenintresse".

Nedtonade förväntningar

Tidigare under dagen rapporterade flera arabiska medier att Hamas kommer att godkänna planen som presenterats av medlarna Qatar, Egypten och USA.

Högt uppsatta israeliska källor har dock under lördagen tonat ned förväntningarna på en möjlig vapenvila. Under eftermiddagen sade en källa att man fortfarande saknar ett "ramverk för en överenskommelse om gisslan", som Hamas fortfarande håller.

ANNONS

Senare under lördagskvällen kom nästa besked från en källa, även den på högsta nivå, enligt nyhetsbyrån AFP:

"Än så länge har Hamas inte gett upp sitt krav att avsluta kriget, och därmed omintetgjort möjligheten att nå en överenskommelse."

Protester i Israel

Samtidigt har Netanyahu hållit fast vid planen om en markoffensiv mot Rafah, oavsett hur det går i förhandlingarna. I den sydliga Gazastaden finns över en miljon palestinska flyktingar samlade och en sådan offensiv har bland annat FN och USA avrått Israel från att genomföra.

Men Netanyahus hårda linje möter visst motstånd internt. Familjer till några av de israeler som hålls gisslan i Gaza anklagar Netanyahu för att försöka sabotera förhandlingarna för att hålla sig kvar vid makten, rapporterar Haaretz.

Samma tidning skriver att tiotusentals israeler gått ut i protest mot regeringen och för att tvinga fram en vapenvila.

Enligt amerikanska och israeliska medier har USA:s utrikesminister Antony Blinken satt press på Hamas exilledare, som är bosatta i Qatars huvudstad Doha, att säga ja till vapenvila. Detta genom att kräva att Qatar kastar ut dem om de säger nej.

Problemet, säger Blinken vid ett möte i Arizona, är att de som sitter och förhandlar inte är de som i slutändan bestämmer.

Fakta: Så ska lugn uppnås i Gaza

Medlarförslaget till vapenvila är inte offentliggjort i detalj, men enligt läckor till medier består det av tre faser:

Fas 1: Ska vara i 20–40 dagar. Hamas släpper upp till 33 personer ur gisslan, alltså ungefär en per dag. I utbyte retirerar Israel, släpper palestinska fångar samt slutar anfalla vissa områden och under vissa tider i Gazaremsan.

Fas 2: Pågår i mellan en och två månader. Hamas släpper samtliga kvarvarande levande människor i gisslan från terrordådet den 7 oktober. Israel släpper stora mängder så kallade säkerhetsfångar på Västbanken och genomför ytterligare reträtter i Gaza.

Fas 3: Är också planerad att vara i en till två månader. Hänger på att villkor finslipats för ett långvarigt lugn, om än inte något formellt slut på kriget. Hamas överlämnar även kvarlevor från gisslan som dött i fångenskap. Israels frigivningar ska nu komma upp i fyrsiffrigt antal, samtidigt som landet ska stödja en rekonstruktionsplan för Gazaremsan. Hamas förbjuds att återuppbygga sina militära förmågor.

Källor: AP, The Wall Street Journal, israeliska medier

ANNONS