Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild..
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.. Bild: AP/TT

Nya bud – Venezuela utvisar ej EU-diplomat

Venezuela har tagit tillbaka sitt beslut att utvisa chefen för EU:s delegation i Caracas. Beskedet kommer i ett gemensamt uttalande undertecknat av Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaz och EU:s utrikeschef Josep Borrell.

ANNONS

Därmed stoppar också EU sin planerade svarsåtgärd om att ta hem EU:s toppdiplomat i Venezuela.

Arreaz och Borrell har enligt uttalandet talat i telefon med varandra och då betonat " behovet av att upprätthålla en ram för diplomatiska relationer" för att underlätta politisk dialog.

Det var i måndags som Venezuelas president Nicolás Maduro krävde att portugisiska EU-ambassadören Isabel Brilhante Pedrosa skulle lämna landet inom 72 timmar. Detta efter att EU lagt till ytterligare elva personer på sin sanktionslista på grund av situationen i Venezuela.

Relationerna mellan det latinamerikanska landet och EU-länderna har varit spända sedan 2017, då Venezuela blev det första landet i regionen som pålades med sanktioner av EU, bland annat ett vapenembargo. EU-parlamentet har dessutom retat upp de styrande i Caracas genom att ge sitt finaste pris, Sacharov-priset för tankefrihet, till landets samlade opposition.

ANNONS
ANNONS