Skadade palestinier på al-Aqsa-sjukhuset i Deir al-Balah i centrala Gaza den 22 februari.
Skadade palestinier på al-Aqsa-sjukhuset i Deir al-Balah i centrala Gaza den 22 februari. Bild: Adel Hana/AP/TT

Nya anfall mot Gaza – israeler till fredssamtal

Södra Gazaremsan har utsatts för omfattande israelisk beskjutning under natten. Den humanitära situationen förvärras timme för timme.
En israelisk delegation är samtidigt på väg till Paris för nya samtal om vapenvila.

ANNONS

Under natten mot fredagen bombade israelisk militär områden runt Rafah och Khan Yunis i södra Gaza. Enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet har över 100 palestinier dödats det senaste dygnet.

Israels militär (IDF) bekräftar att det pågår strider runt Khan Yunis. Man säger sig även ha dödat en palestinsk milisman som var på väg att utföra en attack i ockuperade Västbanken.

Mannen, som enligt IDF tillhörde terrorstämplade Islamiska jihad, dödades i en drönarattack i Jenin på torsdagen. Han anklagas för att ha varit inblandad i flera skjutningar mot israeliska soldater och militärposteringar, enligt ett uttalande från Israels militär.

Våld på Västbanken

Det palestinska nyhetsorganet Wafa uppger att två personer dödades i drönarattacken och ytterligare fyra skadades.

ANNONS

Kriget bröt ut efter att terrorstämplade Hamas genomfört en omfattande och samordnad attack mot södra Israel den 7 oktober. Sedan dess har även våldet på Västbanken ökat till de högsta nivåerna på närmare två årtionden. Enligt hälsodepartementet i Ramallah har israeliska soldater och bosättare dödat minst 400 palestinier på Västbanken sedan krigets start.

Samtidigt fortgår ansträngningarna att medla fram en vapenvila i kriget, som har jämnat stora delar av Gazaremsan med marken och enligt FN-organet Ocha pressat omkring 2,4 miljoner människor allt närmare svältgränsen.

Samtal i Paris

Enligt Hamas lämnade gruppens politiska ledare Ismail Haniyeh på fredagen Egypten efter att ha fört samtal med egyptiska representanter om en möjlig vapenvila och ett utbyte av israeliska gisslan mot palestinier som sitter fängslade i Israel. På fredagen är samtidigt den israeliska underrättelsechefen David Barnea på väg till Paris för nya fredssamtal, rapporterar israeliska medier.

Under torsdagen kom uppgifter om att både israeler och palestinier närde ett visst hopp om att en överenskommelse kan bli klar nästa vecka.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig formulering om Islamiska jihad.

Palestinska barn samlas runt en utbränd bil efter en israeliska drönarattack mot Jenin.
Palestinska barn samlas runt en utbränd bil efter en israeliska drönarattack mot Jenin. Bild: Majdi Mohammed/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS