Massdemonstration i i Georgiens huvudstad Tblisi. Bild från tisdagen.
Massdemonstration i i Georgiens huvudstad Tblisi. Bild från tisdagen. Bild: Zurab Tsertsvadze/AP/TT

Ny massprotest i Georgien

Över 30 000 människor demonstrerade på onsdagen utanför Georgiens parlament för att visa sitt missnöje med landets omstridda agentlagstiftning.

ANNONS

Demonstranterna fick sällskap av utrikesministrarna från Estland, Litauen och Island, som alla visade solidaritet med dem i Georgien som vill se sitt land rikta sig mot väst.

– Vi är här för att visa vårt stöd för det georgiska folkets strävan att vara en del av EU. De står inte ensamma, säger Litauens Gabrielius Landsbergis till AFP.

Under onsdagen har EU:s rådsordförande Charles Michel diskuterat situationen med såväl president Salome Zourabichvili som premiärminister Irakli Kobachidze.

"Jag gav dem åter mitt fulla stöd att fortsätta hjälpa georgierna mot en europeiska framtid", skriver Michel på X.

En stor majoritet av invånarna vill se Georgien som EU-land och under onsdagens protest spelades EU-hymnen i högtalare.

ANNONS

Georgien ansökte om EU-medlemskap kort efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina och fick bekräftad kandidatstatus i slutet av förra året.

Men den nya lagstiftningen representerar en utveckling som går på tvärs mot flera grundläggande kriterier för att kandidaturen ska kunna leda till ett fullvärdigt medlemskap.

– Vi har begett oss ut på gatorna dag ut och dag in i över en månad nu, och vi kommer inte att ge oss förrän den ryska lagen skrotas, säger 19-åriga Anuka Liparteliani till AFP.

– Och sedan, i valet i höst, ska vi sparka ut den här proryska regeringen, fortsätter hon.

ANNONS