Ilham Aliyev och Nikol Pasjinjan, ledare för ärkefienderna Azerbajdzjan och Armenien, under ett toppmöte för forna Sovjetrepubliker i S:t Petersburg i fjol.
Ilham Aliyev och Nikol Pasjinjan, ledare för ärkefienderna Azerbajdzjan och Armenien, under ett toppmöte för forna Sovjetrepubliker i S:t Petersburg i fjol. Bild: Vladimir Smirnov/AP/TT

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna.
Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

ANNONS

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan och Azerbajdzjans president Ilham Aliyev har båda hintat om att ett större fredsavtal är inom räckhåll – men de territoriella tvisterna måste lösas först.

Enligt inrikesdepartementet i azeriska Baku pågår nu "klargörande av koordinater" på marken i den omtvistade terrängen. Jerevan utesluter samtidigt "överförande av samtliga delar av Armeniens suveräna territorium" till Azerbajdzjan under den pågående gränsdragningen, uppger det armeniska inrikesdepartementet.

Samtidigt pågår protester i delar av Armenien, sedan premiärminister Pasjinjan nyligen meddelat att Baku ges kontroll över fyra samhällen med dominerande azerbajdzjansk befolkning i det omstridda området.

Avtalet om de fyra byarna – som beslagtogs av armeniska styrkor på 1990-talet – hyllades av internationella diplomater som en milstolpe i den långtgående konflikten mellan länderna.

ANNONS
ANNONS