Den annekterade Krimhalvön har hamnat under attack de senaste veckorna. Arkivbild från Sevastopol.
Den annekterade Krimhalvön har hamnat under attack de senaste veckorna. Arkivbild från Sevastopol. Bild: AP/TT

Ny attack mot Krim – "största hittills"

Ryskkontrollerade Krimhalvön har anfallits på nytt.
Från ryskt håll beskrivs det som det största anfallet hittills i år. Uppgifterna om hur stora skadorna blev går isär.

ANNONS
|

Strax efter klockan fyra på lördagsmorgonen, lokal tid, larmade den av Ryssland tillsatte guvernören Michail Razvozjajev om ett pågående anfall i bukten utanför staden Sevastopol, där Rysslands Svartahavsflotta ligger.

"Ingenting har skadats i staden. Var goda och håll er lugna. Situationen är under kontroll", skrev guvernören på Telegram.

Rysslands försvarsdepartement gick senare ut med uppgiften att det var nio flygande drönare och sju undervattensdrönare som tillhörde den ukrainska militären som anföll.

I intervjuer med ryska statsmedier beskriver guvernör Razvozjajev det som "den mest omfattande attacken" mot Sevastopols hamn sedan det stora krigsutbrottet, rapporterar AFP.

"Slarv" med sprängmedel

Departementet, och den Rysslandslojale guvernören Razvozjajev, gör gällande att endast ett minröjarfartyg fått mindre skador i attacken. Samtidigt sprids bilder på sociala medier som visar flera brinnande fartyg som sägs tillhöra Rysslands Krimflotta, men bildernas äkthet har inte kunnat bekräftas.

ANNONS

Enligt den ryska sidan förstördes också samtliga 16 anfallande farkoster.

Anton Gerasjtjenko, rådgivare vid Ukrainas inrikesdepartement, ger en helt annan bild av det som skett, rapporterar AP. Han antyder att det har "slarvats" i hanteringen av sprängmedel ombord på fyra ryska fartyg i Sevastopols hamn: bland dem en fregatt, ett landstigningsfartyg och ett fartyg som har transporterat kryssningsrobotar.

Anklagar Storbritannien

Det ryska försvarsdepartementet pekar också ut Storbritannien. Den brittiska flottan var med och planerade och förberedde detta anfall, enligt Ryssland. En och samma enhet inom den brittiska flottan anklagas i samma andetag för att ha varit med och saboterat gasledningarna Nord Stream 1 och 2, vilket Ryssland återkommande har försökt anklaga västländer för.

Storbritanniens försvarsdepartement avvisar de ryska anklagelserna.

"För att flytta fokus från sin katastrofala hantering av den illegala invasionen av Ukraina, använder det ryska försvarsdepartementet falska påståenden av episka mått", skriver departementet på Twitter.

"Denna påhittade historia säger mer om vilka argument som används inom den ryska regeringen än vad den säger om väst."

Flera attacker

Guvernören Michail Razvozjajev meddelade tidigt den annekterade halvöns invånare att det inte får spridas bilder av det som skett i hamnen, vilket han förklarat med att det kan röja försvarshemligheter.

Attacken är en av flera under senare tid på den ockuperade Krimhalvön. Tidigare i oktober attackerades den bro som förbinder halvön med Ryssland, vilket resulterade i att den delvis kollapsade, och i augusti skedde flera explosioner på en flygbas norr om Sevastopol.

ANNONS

Krimhalvön är central för att Rysslands soldater i södra Ukraina ska få de förnödenheter och det understöd som de behöver i de pågående striderna. Tiotusentals civila har förflyttats österut i länet Cherson, där ett ukrainskt anfall mot storstaden med samma namn är nära förestående.

ANNONS