Nu avslöjas vem som tilldelas årets fredspris

Årets fredspris går till FN:s livsmedelsprogram, med hänvisning till organisationens ansträngningar att bekämpa hunger, bidrag till att förbättra förhållanden i konfliktdrabbade områden och arbete för att förhindra användandet av hunger som ett vapen i krig och konflikt. ”Stort tack för att ni ärar livsmedelsprogrammet”, skriver organisationen på Twitter.

ANNONS
|

Förra året gick Nobels fredspris, som delas ut av norska Nobelkommittén, till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Men många såg svenska klimataktivisten Greta Thunberg, då 16 år, som en utmanare och inför dagens prisutdelning var Thunberg fortfarande en av huvudkandidaterna.

Men redan förra året var dock många skeptiska till att hon skulle vinna och hänvisade till att hon fortfarande är så ung.

Även Greta Thunberg tvivlade själv på att hon eller klimatrörelsen Fridays for future har någon chans.

LÄS MER: Thunberg: Tror någon att jag kan få priset?

Klockan elva på fredagen avslöjade Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen i Oslo att fredspriset för 2020 tilldelas FN:s livsmedelsprogram.

ANNONS

– För dess ansträngningar att bekämpa hunger, för dess bidrag till att förbättra förhållanden för fred i konfliktdrabbade områden och för dess arbete för att förhindra användandet av hunger som ett vapen i krig och konflikt, säger hon.

Fakta: FN:s livsmedelsprogram

WFP finns på plats i ungefär 83 länder och arbetar bland annat med att leverera livsmedelsassistens till människor som är offer för krig och konflikt, eller katastrofer som jordbävningar och översvämningar.

De driver även skolmåltidsprogram över hela världen.

Varje år når de runt 91,4 miljoner människor med livsmedel, och levererar ca 15 miljarder livsmedelsrationer.

Under 2017 levererade de skolmåltider till 18,3 miljoner barn i 71 länder.

Varje dag har WFP 5000 lastbilar, 20 fartyg och 92 flygplan på väg med mat och assistans till de människor som lever i utsatthet.

Källa: FN

Berit Reiss-Andersen berättar att förra året hjälpte organisationen nära en miljon människor i 88 länder som är offer av akuta matbrist.

– Under de senaste åren har utvecklingen gått åt fel håll. Under 2019 drabbades 135 miljoner människor av hungersnöd, det högsta antalet på många år. De flesta fall orsakades av krig och väpnade konflikter, säger Berit Reiss-Andersen.

Hon nämner att även coronapandemin har bidragit till att allt fler drabbas av hungersnöd.

– I länder som Yemen, Demokratiska republiken Kongo, Nigeria, Sydsudan och Burkina Faso har kombinationen av våldsamma konflikter och pandemin lett till en dramatisk ökning av hur många som lider av svält.

Organisationen: ”Stort tack”

”Stort tack för att ni ärar livsmedelsprogrammet med Nobels fredspris 2020”, skriver FN:s livsmedelsprogram på Twitter.

”Det här är en kraftfull påminnelse till världen att fred och #ZeroHunger (noll hunger) går hand i hand.”

DEBATT: Ovärdigt att KD:s företrädare vill ge Trump Nobels fredspris

LÄS MER:Många favoriter till fredspris

ANNONS