Prillor ska köpas i butik, om norska regeringen får sin vilja igenom.
Prillor ska köpas i butik, om norska regeringen får sin vilja igenom. Bild: Erlend

Norska regeringen kan förbjuda snusförsäljning på nätet

Snus och e-cigaretter ska inte längre få säljas på nätet i Norge, om regeringen får som den vill. Det var ett av förslagen som lades fram när den nya norska folkhälsorapporten presenterades i dag.

ANNONS

Regeringens vision är en tobaksfri generation, sa Norges hälsominister Ingvild Kjerkol när hon presenterade folkhälsorapporten under fredagen.

Av det skälet kommer regeringen att överväga att införa ett förbud mot onlineförsäljning av tobaksprodukter och e-cigaretter, för att förhindra att produkterna säljs till minderåriga, skriver VG. Förbudet skulle också ge en bättre kontroll på vad som importeras från utlandet, enligt regeringen.

Det har blivit allt vanligare att norska snusare beställer sin tobak på nätet i stället för i butik. Priset är ofta något lägre, och leveransen gratis. Bristerna i ålderskontroll har dock varit ämne för debatt i Norge.

Ökar bland unga

Sedan början av 2000-talet har snusanvändningen ökat kraftigt i landet, och särskilt bland unga.

ANNONS

Förutom ett förbud mot snusförsäljning på nätet ingår ett förbud mot smakämnen i e-cigaretter i strategin. Regeringen vill också:

  • Införa rökförbud i privata bilar där barn är passagerare.
  • Förbjuda rökning på utomhuslekplatser.
  • Införa rökförbud i utomhussportområden.
  • Förbjuda rökning vid hållplatser utomhus.
  • Införa rökförbud i gemensamma utrymmen i lägenhetshus.

LÄS MER:Förslag: Förbjud svenskt snus i Finland

LÄS MER:Vitt snus: "Samma skit i ny förpackning"

LÄS MER:Snusande kan öka risk för spädbarnsdöd

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS