Preben Aavitsland, överläkare vid norska Folkehelseinstituttet, är optimistisk.
Preben Aavitsland, överläkare vid norska Folkehelseinstituttet, är optimistisk. Bild: Tor Erik Schrøder/AP/TT

Norsk överläkare: Det var den pandemin

ANNONS

Norge ser ljuset i coronatunneln. Så pass att pandemin strax kan börja klassas som över, enligt Preben Aavitsland, överläkare vid Folkehelseinstituttet.

"Det var den pandemin", skriver han på Twitter, till bilden på ett diagram som visar den kraftiga minskningen den senaste tiden i antalet inlagda covidpatienter.

Efter att inlägget fått stor spridning nyanserar han uttalandet en aning i en mejl-intervju med VG.

"Här i Norge är pandemin nästan över. Vi kan börja förbereda oss på en vardag där corona har väldigt liten plats i våra liv", skriver Preben Aavitsland, och liknar pandemin vid en skogsbrand:

"En brandchef skulle ha sagt: Skogsbranden är släckt och faran för människor och byggnader är över, men det återstår fortfarande lite eftersläckning här och där och vi håller vakt över natten."

ANNONS

Drygt 60 covidpatienter vårdas just nu på sjukhus i Norge, enligt NRK. Drygt 20 procent av befolkningen är fullvaccinerade.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS