Norges smittskyddsdirektör backar om skräcksiffra: ”Inte realistisk uträkning”

Under gårdagen förbjöd Norges regering all alkoholservering på landets restauranger och uteställen för att minska smittspridningen. Samtidigt presenterade FHI, Norges motsvarighet på Folkhälsomyndigheten, skräcksiffran med 300 000 smittofall dagligen. En siffra man nu backar från.
– Det är inte en realistisk uträkning, den visar vad som skulle kunna hända om man lät en så smittsam variant som omikron spridas fritt i samhället utan åtgärder, säger han till Aftonbladet.

ANNONS
|

Under gårdagen presenterade FHI, Folkehelseinstituttet, i Norge en beräkningsmodell där man konstaterade att det om tre veckor kan förekomma mellan 90 000 och 300 000 nya smittofall dagligen.

Utöver det sa man att det fanns risk för mellan 50 och 200 nya sjukhuspatienter varje dag om inte smittspridningen bromsades avsevärt.

LÄS MER:Högst tio norrmän får samlas i hemmet

Norges regering förbjuder all alkoholservering på landets restauranger och uteställen som en åtgärd för att minska smittspridningen. Hittills har det funnits ett serveringsförbud efter midnatt, men det skärps alltså.

– Om vi inte har åtgärder som verkar snabbt kan vi hamna i den situationen inom några veckor, sa Camilla Stoltenberg, generaldirektör vid FHI, till TT.

ANNONS

I rapporten skrev FHI att omikronvarianten snart kommer att vara dominerande, och att det kommer öka smittspridningen avsevärt.

Smittskyddsdirektören Frode Forland på Folkhelseinstituttet.
Smittskyddsdirektören Frode Forland på Folkhelseinstituttet. Bild: Mia Höglund

Backar från skräcksiffran

Men nu backar Norges smittskyddsdirektör, Frode Forland, från uttalandet om 300 000 nya smittade varje dag.

– Det är inte en realistisk uträkning, den visar vad som skulle kunna hända om man lät en så smittsam variant som omikron spridas fritt i samhället utan åtgärder, säger han till Aftonbladet.

Forland förklarar för tidningen att det visar hur allvarlig situationen är, men att det inte är realistiskt att Norge kommer hamna i det scenariot nu när man satt in nya smittskyddsåtgärder.

LÄS MER:Finland tänkte nytt – Sverige gick den traditionella vägen

ANNONS