Företrädare för Norges regering, kunskapsminister Guri Melby och hälsominister Bent Høie (th), presenterade en narkotikareform på fredagen tillsammans med representanter för två narkotikaorganisationer.
Företrädare för Norges regering, kunskapsminister Guri Melby och hälsominister Bent Høie (th), presenterade en narkotikareform på fredagen tillsammans med representanter för två narkotikaorganisationer. Bild: Heiko Junge/NTB/TT

Norge kan införa straffrihet för droginnehav

Det ska inte längre vara straffbart att inneha, bruka och köpa små mängder droger i Norge. Förslaget till en ny narkotikapolitik har lagts fram av regeringen.

ANNONS

I stället för att straffas med böter eller fängelse ska de som grips med små mängder narkotika på sig bli skyldiga att uppsöka en kommunal rådgivningsenhet som informerar om riskerna med narkotika. De kommer också att erbjudas hjälp med att hantera eventuella drogproblem.

– Människor som har drogproblem har blivit stigmatiserade och förföljda med straff tillräckligt länge. De har blivit hotade, jagade och förödmjukade. Det är hög tid att vi byter ut straff mot hjälp, säger hälsominister Bent Høie från konservativa Høyre.

Regeringen föreslår bland annat det inte längre ska vara straffbart att inneha upp till två gram heroin, kokain eller amfetamin. För cannabis blir maxgränsen tio gram och för MDMA (aktiv substans i ecstasy) ett halvt gram. Innehav och narkotikabruk kommer dock även i fortsättningen att vara förbjudet.

ANNONS

Förslaget välkomnas av Venstre som länge förespråkat avkriminalisering.

– Detta blir Norges viktigaste sociala reform på många årtionden, säger Venstres ledare Guri Melby.

Det andra koalitionspartiet i regeringen, Kristelig Folkeparti, är däremot kritiskt till förslaget. Det kommer ändå att stödja reformen eftersom den ingår i regeringsplattformen.

ANNONS