Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under en militärparad i Pyongyang i september. Arkivbild
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under en militärparad i Pyongyang i september. Arkivbild

Nordkorea skryter om nytt strategiskt vapen

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har närvarat vid ett test av ett helt nytt strategiskt vapen, rapporterar statliga medier. Det är första gången som diktaturen talar om ett nytt vapentest sedan man började samtala med USA om sitt kärnvapenprogram.

ANNONS
|

Det handlar om ett "hypermodernt" vapen som har utvecklats under lång tid, enligt statliga medier, som uppger att testet varit lyckat. Vad det rör sig om för typ av vapen avslöjas inte.

– Resultaten i dag är ett rättfärdigande av partiets politik med inriktning på försvarsvetenskap och teknik, och är ännu en uppvisning inför hela regionen av vår snabbt växande försvarskapacitet, och en banbrytande omvandling för att stärka militärens stridsförmåga, säger Kim Jong-Un enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Besöket uppges vara Kim Jong-Uns första på en testanläggning sedan han träffade USA:s president Donald Trump i juni och undertecknade ett vagt formulerat avtal om kärnvapennedrustning.

ANNONS

Kim Jong-Un säger att hans far, landets tidigare diktator Kim Jong-Il, var särskilt intresserad av det nya vapnet och personligen ledde utvecklingen av det.

USA:s utrikesdepartement meddelar att USA fortfarande har tilltro till att de löften som gavs vid toppmötet kommer att uppfyllas. Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo skulle ha träffat den nordkoreanska toppolitikern Kim Yong-Chol i New York i förra veckan, men mötet sköts upp.

Mike Pompeo uppger att det finns planer för ett nytt möte mellan Trump och Kim Jong-Un under 2019.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig hänvisning till ett nordkoreanskt mediebolag.

ANNONS