Arkivbild från Kim Il Sung-torget i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.
Arkivbild från Kim Il Sung-torget i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Bild: Wong Maye-E

Nordkorea öppet för turism igen – ryssar åkte skidor

Sedan pandemin har Nordkorea varit mer eller mindre helstängt för omvärlden. Först nu tillåts utlänningar återvända för att testa på de skräddarsydda turistupplevelserna, och för ett gäng ryssar innebar det bland annat skidåkning.
– Det är som att teleporteras bak i tiden, säger resebloggaren Ilja Voskresenskij till CNN.

ANNONS
|

Med anledning av Rysslands invasionskrig i Ukraina har resemöjligheterna för dess invånare varit kraftigt begränsade. Mängder av länder har förbjudit rysk turism, medan andra som fortfarande håller gränsen öppen är svåråtkomliga för gemene man.

Kanske var det därför som knappt 100 ryska turister nappade på chansen att resa till ett av grannländerna i öst, Nordkorea. Redan innan var det nära helt slutet från omvärlden, men efter pandemin stängdes gränsen även för den ringa mängd turister som årligen släpptes in.

Först nu har de tillåtits återvända, och vad som väntade var en turistupplevelse helt och hållet skräddarsydd av myndigheter.

ANNONS

– Vi ombads att inte fotografera militärer eller folk i uniform generellt, att inte fotografera byggnadsplatser eller några byggnader som uppförs. Och så fanns det regler om hur man skulle fotografera och i allmänhet behandla porträtt eller skulpturer föreställande ledare, säger PR-experten Lena Bytjkova till CNN.

Hon fortsätter:

– Om du har en nyhetstidning eller ett magasin med en bild på en ledare, så kan du inte vika tidningen så att porträttet blir skrynkligt.

Föreställning med 200 barn

Man får bara besöka landet i grupp och den gruppen kontrolleras av reseledare, som lotsar besökarna mellan landets sevärdheter. De inkluderar bland annat monument över de forna nordkoreanska ledarna Kim Il Sung och Kim Jong Il och Mangyongdaes barnpalats, där turisterna bjöds på en sång- och dansföreställning.

– Runt 200 barn – vi räknade dem på scenen! – hade förberett en timmes lång konsert särskilt för oss. Och vi var bara 97 stycken, säger Bytjkova.

– Så det var fler på scenen än det var åskådare. Vi kunde ana att de försökte skapa en särskild bild av hur Nordkorea är. Men vissa detaljer avslöjade att det inte var helt sant, att det finns ett annat liv, fortsatte hon.

"Surrealistiskt”

Huvudmålet för resan var dock ett besök på skidorten Masikryong. Det är landets enda och innefattar elva pister, ett hotell med 120 rum, en simbassäng och diverse andra besöksmål som barer och bastumöjligheter.

ANNONS

I videor delade av Ilja Voskresenskij kan man se honom och hans vän åka snowboard ned för backar som annars är till synes helt tomma. Både han och Lena Bytjkova sade sig ha varit nervösa inför resan, men att nyfikenheten till slut tog över. För Voskresenskij blev resan också en möjlighet att få reda på om historierna från Sovjetunionen var sanna.

– När du tittar på Nordkorea så inser du att ens farmor och farfar levde som de gör här. Det är som att teleporteras bak i tiden. Det finns absolut inga annonser i staden. Det enda som visas upp är partislogans, flaggor och så vidare, säger han till CNN.

I en videointervju säger han också att ”kör- och gångbanor” är helt tomma i landet och att upplevelsen i landet var ”surrealistisk”.

Båda sade sig vara medvetna om Nordkoreas brister i mänskliga rättigheter, men att det ändå var värt resan i hopp om att få kontakt med vanliga nordkoreaner.

– Huvudbudskapet i vad jag producerar är att överallt, vilket land eller nationalitet det än handlar om, så är det vanliga människor som bor där, och man borde behandla människor med kärlek överallt, säger Vesekrenskij.

LÄS MER:Putins gåva till Kim Jong-Un: En bil

LÄS MER:Ny robotuppskjutning från Nordkorea

LÄS MER:Kims helomvändning: Vill inte längre återförenas

ANNONS