Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Sveriges statsminister Ulf Kristersson i samband med ett möte i Oslo.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Sveriges statsminister Ulf Kristersson i samband med ett möte i Oslo. Bild: Javad Parsa

Nordiskt försvarssamarbete föreslås

En arbetsgrupp i Nordiska rådet föreslår att de nordiska regeringarna inleder ett försvars- och säkerhetspolitiskt samarbete, något som saknas i dag. Det rapporterar Sveriges radio Ekot.
– Säkerhets- och försvarspolitik kommer bli allt viktigare, säger den isländska parlamentarikern Hanna Katrín Friðriksson som har lett rådets arbetsgrupp.

ANNONS
|

Nordiska rådet samlar parlamentariker från alla nordiska länder, inklusive Grönland, Färöarna och Åland och har en rådgivande funktion till de nordiska regeringarna.

Precis som systerorganisationen Nordiska ministerrådet regleras Nordiska rådets arbete av Helsingfors-avtalet från 1962.

Detta avtal har kallat för ”Nordens grundlag”, men saknar helt skrivningar om försvars- och säkerhetspolitik.

Det bör det bli ändring på.

Det menar den arbetsgrupp i Nordiska rådet som har letts av den isländska parlamentarikern Hanna Katrín Friðriksson, rapporterar Sveriges radio.

En uppdatering i samband med ett möte i höst kan bli aktuell.

– Det nordiska samarbetet är inne i en tid av stor förändring. Säkerhets- och försvarspolitik kommer bli allt viktigare, säger den isländska parlamentarikern Hanna Katrín Friðriksson till Ekot.

ANNONS

Hon tillägger:

– Nordiska rådet ger en stark struktur. Det är viktigt med en solid parlamentarisk förankring i det nordiska försvarssamarbetet, menar hon.

LÄS MER:Billström frågades ut om kritiserat Gazauttalande: ”Jag var tydlig”

LÄS MER:Nordiska ledare enade om fortsatt Ukrainastöd

LÄS MER:Ministerråd: Inför skatt på socker i hela Norden

ANNONS