Israelisk militär beskjuter Gaza undre lördagen.
Israelisk militär beskjuter Gaza undre lördagen. Bild: Maya Alerruzzo/AP/TT

Netanyahu till soldater: Är ni redo?

Spänningen stiger i norra Gaza sedan Israels tidsfrist att fly har gått ut.
Militären uppger att man förbereder en koordinerad attack och premiärminister Benjamin Netanyahu träffade soldater nära Gaza och frågade dem:
– Är ni redo för nästa steg?

ANNONS
|

Bomberna slutar inte falla över Gaza. Hotet om en markinvasion kryper allt närmare och hundratusentals skräckslagna Gazabor flyr söderut till fots, i bil eller på kärror dragna av hästar eller åsnor. Några har fått med sig madrasser och säckar med tillhörigheter.

Men de allra flesta är kvar i norra Gaza, utan möjlighet att förflytta sig. Chefen för Gazas största sjukhus Shifa säger att 35 000 personer har flytt in i sjukhuset för att söka skydd undan det fruktade anfallet.

– De tror att det är den enda säkra platsen efter det att deras hem förstörts och de tvingats fly, säger Medhat Abbas på hälsodepartementet till AP, och lägger till:

ANNONS

– Gaza City är en enda hemsk ödeläggelse.

Militären: Förbereder attack

Israel utökade på lördagen sin tidsfrist för civilbefolkningen att lämna norra Gaza till klockan 16 lokal tid (klockan 15 svensk tid). De närmaste timmarna efter det att klockslaget kommit och gått dominerades av spänd väntan.

Spänningen minskade inte av att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under eftermiddagen mötte israeliska soldater nära Gaza.

Till soldaterna sade premiärministern då:

– Nästa steg kommer. Är ni redo för nästa steg?

Vid 19-tiden, lokal tid, meddelade den israeliska militären att man förbereder en större insats i Gaza med "utförandet av en stor mängd offensiva planer inklusive, bland annat, en integrerad och koordinerad attack från luft, hav och mark". Det rapporterar israeliska tidningen Haaretz.

"Israeliska armébataljoner och soldater har intagit positioner runt om i hela landet och är redo att höja beredskapen för krigets nästa steg, med betoning på en omfattande markinsats", meddelar militären.

Strömlöst och ruiner

De senaste nätterna har Israel gång på gång attackerat Hamasstyrda Gaza med bombflyg, som ett svar på den terrorstämplade islamiströrelsens krigsanfall förra lördagen.

Totalt har minst 2 215 människor dödats i de israeliska flygräderna mot Gaza, varav 724 barn.

Gazaremsan har de senaste dagarna varit som ett fängelse, omöjligt att fly ifrån och utsatt för en total belägring av Israel som varken släpper igenom mat, vatten, bränsle eller elektricitet. Över 9 000 bostäder har raserats i Gaza, enligt FN-organet Ocha.

ANNONS

Den första uppmaningen att evakuera kom på tidigt på fredagen och omfattade de 1,1 miljoner invånarna som bor i norra Gaza. Då hade enligt FN omkring 400 000 av Gazas drygt 2 miljoner invånare redan lämnat sina hem på grund av flygräderna.

Terrorstämplade Hamas har avfärdat Israels evakueringsorder och uppmanat palestinier att "inte ge efter utan möta detta vidriga psykologiska krig som förs av ockupationsmakten".

FN och Världshälsoorganisationen har uppmanat Israel att omedelbart återkalla ordern om massevakuering.

Bärgade kroppar

Israel är också hårt sargat. På den israeliska sidan rapporteras 1 300 ha dödats och nära 3 500 ha skadats sedan Hamas attack för en vecka sedan.

Israeliska soldater rapporteras redan ha genomfört vissa mindre markoperationer i Gaza. Kvarlevorna efter ett antal israeler som tillfångatagits och dödats av Hamas har bärgats, rapporterar bland andra Haaretz och BBC.

Markoperationerna syftade även till att lokalisera de uppskattningsvis 150 personer som ska ha kidnappats av Hamas. Strider rapporteras ha brutit ut under räderna och en Hamascell, som skjutit raketer mot Israel, ska ha oskadliggjorts.

Hamas chockade omvärlden med sin urskillningslösa attack mot Israel i lördags. Hamas sköt raketer, angrep civila i städer nära Gazaremsan och tog människor som gisslan – både israeler och medborgare från andra länder. Brutala massakrer genomfördes på kibbutzer och på en musikfestival, där civila och hela familjer mejades ner.

ANNONS
Palestinier boende i Hamasstyrda Gaza flyr söderut. Många av dem har fått sina hem förstörda av israeliskt bombflyg och fruktar nu en israelisk markinvasion.
Palestinier boende i Hamasstyrda Gaza flyr söderut. Många av dem har fått sina hem förstörda av israeliskt bombflyg och fruktar nu en israelisk markinvasion. Bild: Hatem Moussa/AP/TT
Israeliska pansarfordon på väg mot gränsen till Gaza på fredagen. Israel har varnat Gazas invånare för fortsatta attacker, utan att explicit nämna en markinvasion.
Israeliska pansarfordon på väg mot gränsen till Gaza på fredagen. Israel har varnat Gazas invånare för fortsatta attacker, utan att explicit nämna en markinvasion. Bild: Ariel Schalit/AP/TT
Civila Gazabor flyr de norra delarna av Hamasstyrda Gaza, efter Israels varning.
Civila Gazabor flyr de norra delarna av Hamasstyrda Gaza, efter Israels varning. Bild: Hatem Moussa/AP/TT
Döda kroppar lastas på en lastbil på ett sjuhus i Rafah i Gaza.
Döda kroppar lastas på en lastbil på ett sjuhus i Rafah i Gaza. Bild: Hatem Ali/AP/TT
Rök stiger efter ett israeliskt luftangrepp i Rafah på Gazaremsan under fredagen.
Rök stiger efter ett israeliskt luftangrepp i Rafah på Gazaremsan under fredagen. Bild: Hatem Ali/AP/TT

Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Det beräknas bo omkring två miljoner människor på Gazaremsan.

Området var del av Ottomanska riket i flera hundra år, senare under brittisk kontroll (1918–48) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter att styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS