Netanyahu slåss för sitt politiska liv

Det närmaste dygnet blir avgörande för om Benjamin Netanyahu kan sitta kvar som premiärminister. Utmanad av rivaler slåss han nu för sitt politiska liv. Det går inte att räkna ut honom.

ANNONS
|

Det högernationalistiska partiet Yamina och mittenpartiet Yesh Atid står långt ifrån varandra i många frågor. Deras ledare Naftali Bennett och Yair Lapid kan framstå som ett ideologiskt och politiskt omaka par. Men de ser sig som vänner och förenas av att de vill ha bort den långvarige och stridbare premiärministern Benjamin Netanyahu, åtalad för korruptionsbrott.

Efter det förödande kriget mot Gaza med raket-, robot- och artilleriangrepp under elva dagar, då cirka 250 palestinier och 12 israeler dödades, trodde bedömare att Netanyahu och hans parti Likud skulle ha stärkt sina aktier. Möjligen skulle han återigen kunna rida ut en kris och få till stånd en majoritet i parlamentet Knesset och sitta kvar.

ANNONS

Men istället utmanas han nu på allvar av en partikonstellation som kan detronisera honom efter tolv år vid makten. Ett avgörande väntas senast på onsdagen.

Chans att bilda en ny regering

Yair Lapid har varit programledare och anses ha ett brett stöd hos en sekulär israelisk medelklass. I spetsen för Yesh Atid har han fått den israeliske presidentens uppdrag att försöka bilda en regering. Detta har Netanyahu misslyckats med sedan i mars och det fjärde parlamentsvalet i landet på två år.

Yair Lapid har fått i uppdrag att försöka bilda en ny regering.
Yair Lapid har fått i uppdrag att försöka bilda en ny regering. Bild: DEBBIE HILL

Lapid söker sig långt ut till höger och Naftali Bennett, en tidigare försvarsminister, och det högernalistiska partiet Yamina för att om möjligt forma en allians och undvika ett femte val. Han kommer att bli landets nästa premiärminister under ett föreslaget maktdelningsavtal som är avsett att avlägsna Benjamin Netanyahu, sade Yair Lapid i ett tal på måndagen.

I söndags sade Bennett:

– Det är min avsikt att göra mitt yttersta för att bilda en nationell samlingsregering tillsammans med min vän Yair Lapid, så att vi, om Gud vill, tillsammans kan rädda landet från att glida bakåt och få det på rätt kurs.

LÄS MER:Israel möter Egypten om Gazas framtid

Varnade för hot mot landets säkerhet

Direkt efter tillkännagivandet gick en upprörd Netanyahu i svaromål. Han varnade för att en ny regering skulle försvaga Israel och utgöra ett hot mot landets säkerhet. Det var tydligt att han tar strid med allt inflytande han har och inte ger upp förrän parlamentet har sagt sitt i en omröstning.

ANNONS

Men för Yair Lapid och Naftali Bennett räcker det inte med att samsas kring en gemensam agenda, sannolikt inriktad på praktisk politik snarare än ideologi. De behöver även uppbackning av andra partier, direkt eller indirekt, för att fälla Netanyahu. I dag har Yamina sex mandat i parlamentet. Med 17 platser är Yesh Atid det näst största partiet i Knesset med 120 medlemmar.

Samtidigt med dramatiken kring en regeringsbildning pågår samtal om en bestående vapenvila i Gaza. På söndagen träffades Israels utrikesminister Gabi Ashkenazi bland andra Egyptens utrikesminister Samih Shoukry i Kairo för att tala om Gazaremsans framtid under Hamas styre. Det var det första formella besöket i Egypten av en israelisk utrikesminister på 13 år, enligt Ashkenazi.

USA:s president Joe Biden har lovat stöd för att återuppbygga Gaza, men inte till islamistiska Hamas. Enligt den israeliske utrikesministern är målet ”ett permanent vapenstillestånd med Hamas, mekanismer för att bistå med humanitär hjälp samt återbyggnad av Gaza – där det internationella samfundet har en avgörande betydelse".

En stor svårighet är att försöka ena de rivaliserande palestinska grupperna i Västbanken och Gaza. Nästa vecka väntas ledare för Hamas till Kairo för samtal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS