Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Netanyahu misslyckas – nyval i Israel

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har misslyckats med att samla tillräckligt stöd för sin regering. Knesset har röstat för att upplösas och ett nyval står nu runt hörnet.

ANNONS
|

In i det sista kämpade Netanyahu med att locka in sina tilltänkta kompanjoner från den yttre högern i regeringsledet, men förgäves. Efter tolv timmars debatt och hårda regeringsförhandlingar röstade knesset för att upplösa sig självt, med 74 ledamöter för och 45 emot, rapporterar israeliska medier. Enligt förslaget ska ett nyval hållas den 17 september.

Netanyahu var snabb med att utropa sig till segrare i valet i april, där hans parti Likud räknade hem fem nya mandat i parlamentet. Med stöd av allierade högernationalister och ultrareligiösa tänkte den luttrade premiärministern inleda sin femte mandatperiod.

ANNONS

Skurit sig

Nyckelpersonen i dramat är Netanyahus före detta försvarsminister Avigdor Lieberman. Hans ultranationalistiska parti Yisrael Beitenu (Israel vårt hem) sitter på fem mandat som varit avgörande för att Netanyahus tilltänkta högerallians ska få majoritet i knesset. Och Lieberman har lagt hela tyngden av sin vågmästarposition bakom ett krav att slopa undantaget för ultraortodoxa judar från den obligatoriska militärtjänstgöringen.

Det har i sin tur omöjliggjort en överenskommelse med Netanyahus andra viktiga allierade, Förenade Torah-partiet som företräder just de ultraortodoxa.

- Han (Lieberman) ville, på tydligast möjliga sätt, sänka regeringen. Han gjorde det för att skrapa ihop några fler platser som han tror att han kan få. För andra gången har han dragit landet inför ett onödigt val på grund av sitt eget politiska ego, säger Netanyahu till reportrar efter omröstningen, enligt The Times of Israel.

Avigdor Lieberman säger å sin sida att situationen har uppstått på grund av att Likud "fullständigt kapitulerat" inför Förenade Torah-partiet.

- Likud har misslyckat med att bilda koalition... och de och Förenade Torah-partiet är ansvariga för att Israel går till val, säger han, enligt The Times of Israel.

ANNONS

"Positionera sig"

Militärtjänstgöring för alla har länge varit en hjärtefråga för Lieberman. Men många bedömare i Israel anar att högernationalisten även har andra motiv bakom sin kompromisslöshet.

- Lieberman har länge haft siktet på premiärministerposten och det här kan vara ett sätt att positionera sig inför en framtid där Netanyahu försvunnit ur bilden, säger Anders Persson, Israelkännare och statsvetare vid Lunds universitet, till TT under onsdagen när klockan ännu tickade för förhandlingarna.

- Det kan också handla om ren hämndlystnad. Lieberman och Netanyahu har ett stormigt politiskt äktenskap bakom sig.

Även om Likuds opinionssiffror ser relativt bra ut har Netanyahu anledning att frukta ett nyval. Landets riksåklagare överväger att väcka åtal mot honom i tre fall av misstänkt korruption. Det har fått lojalister inom Likud att planera lagförslag som skulle ge premiärministern åtalsimmunitet så länge han sitter kvar på sin post. Men de planerna kommer att få skjutas upp efter beslutet om nyval.

ANNONS
TT

Fakta: Benjamin Netanyahu

Föddes 1949 i Tel Aviv, växte upp i Jerusalem och är utbildad i USA.

Som ledare för högerpartiet Likud har han varit premiärminister 1996 till 1999 samt sedan 2009. Han är staten Israels nionde premiärminister och har haft andra ministerposter tidigare.

I armén tjänstgjorde Netanyahu i en elitstyrka från 1967 till 1973 då han lämnade militären med kaptensgrad.

Netanyahu gav sig in i politiken sedan hans bror Yonatan dödats i ett försök att frita israelisk gisslan ombord på ett kapat plan i Entebbe i Uganda 1976.

Netanyahu anklagas för korruption – mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman – vilket han nekar till och kallar för en häxjakt.

I politiken och förhandlingar med palestinier har han drivit en hård linje, men har samtidigt gått med på vissa eftergifter.

Källor: BBC, AFP, Reuters, israeliska utrikesdepartementet.

ANNONS