Netanyahu backar inte – fortsatt offensiv mot Gaza

På tionde dygnet fortsatte de israeliska attackerna mot Gaza. Militanta palestinier svarade med nya angrepp på Israel med raketer. Ingen vapenvila tycks vara förestående.

ANNONS
|

Den israeliska militären säger sig rikta in flyg- och artillerioffensiven mot ett omfattande nätverk av tunnlar. De utnyttjas av Hamas och Islamiska Jihad för skydd och förflyttning av stridande, vapen, militär utrustning och förberedelser för angrepp mot israeliskt territorium.

Ett liknande tunnelsystem har avslöjats i södra Libanon. Det har använts av Hizbollah, en annan shiamuslimsk och terrorstämplad organisation, som flera gånger legat i krig med Israel och anses utgöra ett ständigt säkerhetshot. Även från Libanon skjuts raketer mot Israel, på onsdagen var Haifaområdet målet.

De militanta palestinierna i Gaza har raketer med en räckvidd som kan nå i praktiken hela Israel, men framför allt skjuts det mot gränsområdet i söder. På onsdagen slog under ett par timmar flera raketer ner i städerna Ashdod och Ashkelon. Inga dödsfall rapporterades.

ANNONS

Myndigheter i Gaza uppgav samtidigt att en journalist som arbetade för en palestinsk radiostation hade dött i flygräderna.

LÄS MER:Nödhjälp till Gaza stoppas vid gränsövergång

Mamma: ”Vet inte vad sömn är längre”

Sjubarnsmamman Randa Abu Sultans familj i Gaza vet knappt inte vad sömn är längre:

– Vi är skräckslagna över ljuden av explosioner, robotar och stridsflygplan, säger hon enligt TT. Vi sitter alla tillsammans i samma rum. Min fyraåring säger att han är rädd att om han somnar så kommer han att vakna upp och hitta oss andra döda.

På onsdagseftermiddagen uppgav anonyma israeliska militärkällor att Israel utvärderar om man har lyckats minska Hamas stridsförmåga tillräckligt för ett eldupphör. Budskapet var dock att Israel är berett att fortsätta med attackerna i flera dagar till om det anses vara nödvändigt.

Premiärminister Benjamin Netanyahu gav själv ingen antydan om att offensiven ska avbrytas. Han sätter inte någon tidsgräns.

– Det finns bara två sätt att hantera Hamas: man kan antingen besegra dem, eller man kan avskräcka dem. Just nu nyttjar vi kraftfull avskräckning, men jag kan säga att vi inte utesluter något, sa Netanyahu på onsdagen.

Men han är under press från flera nära allierade om att avbryta bomb- och artillerikampanjen och inleda en vapenvila. USA:s president Joe Biden kräver en omedelbar nedtrappning. FN:s säkerhetsråd har trots flera möten inte kunnat enas kring ett uttalanden om att striderna måste sluta. Frankrike har nu i samarbete med Egypten och Jordanien lagt fram en egen resolution i säkerhetsrådet om eldupphör mellan Israel och Hamas.

ANNONS

Minst 220 palestinier har hittills dött i Gaza, varav 63 barn. I Israel har minst 12 personer omkommit, inklusive två barn. I oroligheter på Västbanken har ytterligare tio palestinska liv krävts. Även vid gränsen till södra Libanon har en person dödats.

Bild: TT/GP

LÄS MER:Här är det senaste kring oroligheterna i Israel och Palestina

”Vi försöker förhindra civila dödsfall”

Den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas anklagar Israel för att begå krigsbrott under konflikten. Israel tillbakavisar det med att bara militära mål angrips och att ansträngningar görs för att förhindra civila dödsfall.

I lördagens bombningar i Gaza av ett höghus, som även inrymde redaktioner för nyhetsbyrån AP och tv-kanalen Al-Jazira, gavs en timmas förvarning så att byggandes skulle hinna utrymmas. Israel hävdade att Hamas underrättelsetjänst hade lokaler där och att de använder civila medier som mänskliga sköldar.

De israeliska flygbombningar av Gaza inleddes den 10 maj efter att Hamas skjutit raketer som ett svar på den israeliska polisens insats mot palestinier vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem.

Spänningarna har under veckan även ökat mellan judiska och arabiska israeler i Israel. Av landets cirka 9 miljoner invånare är drygt tre fjärdedelar judar. Omkring en femtedel är araber, de flesta med koppling till palestinier som stannade kvar när staten Israel utropades 1948.

I Gaza finns drygt två miljoner palestinier. På Västbanken är det 2,7 miljoner palestinier och närmare 500 000 judiska bosättare. I det omstridda östra Jerusalem finns drygt 220 000 israeliska bosättare och 345 000 palestinier, enligt Al-Jaziras sammanställning.

ANNONS
ANNONS