Nervgiftet kan ha spritts i Skripals BMW

Nervgiftet som användes i Salisbury kan ha spritts i pulverform via ventilationssystemet i den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripals bil. Nu ska Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) också skicka folk som tar prover för att analysera varifrån giftet kom.

ANNONS
|

"Dessa (proverna) kommer sedan att skickas till välrenommerade internationella laboratorier utvalda av OPCW för testning och det väntas ta minst två veckor innan resultaten kommer", skriver brittiska UD i ett uttalande.

Experter från OPCW kommer till Storbritannien på måndagen.

Ryssland har på olika sätt förnekat all inblandning i attacken mot den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i staden Salisbury den 4 mars. De första analyserna har visat att det rörde sig om giftet Novitjok som togs fram i Sovjetunionen. Men Moskva fortsätter neka och har antytt att Storbritannien, Slovakien, Tjeckien, USA eller Sverige kan vara ursprungsland för giftet.

ANNONS

Via ventilation

London pekar österut mot Moskva, som i sin tur nekar i sten eller pekar i många andra väderstreck. Nu ska alltså OPCW titta närmare på saken och se vad experterna kan komma fram till.

Källor uppger för amerikanska ABC News att utredarnas huvudteori är att giftet varit i pulverform och att Sergej och Julia Skripal utsattes när det spreds via ventilationssystemet i Skripals bil, rapporterar Omni.

Scotland Yard har släppt bilder och en video från övervakningskameror på Sergej Skripals BMW och bett alla som observerat bilen under dagen för attacken att höra av sig.

38 drabbade

Amerikanska experter på kemiska stridsmedel hjälper till i utredningen.

Sergej Skripal har enligt vittnen uppträtt osammanhängande och skrikit på en restaurang strax innan han och dottern hittades okontaktbara. Det anses stämma med tidiga symptom för någon som exponerats för nervgift.

Enligt källorna har totalt 38 personer i Salisbury hittills konstaterats fysiskt påverkade av giftet men fler offer väntas bli konstaterade.

Sanktioner på väg

Ett tjockt lager av kall is har lagt sig över de redan kylslagna rysk-brittiska förbindelserna. Den brittiske utrikesministern Boris Johnson anklagade på söndagen Moskva för "självbelåten sarkasm och förnekelse" samt "elakt, störande beteende" och säger att världssamfundet står på Storbritanniens sida.

Enligt utrikesministern är också ekonomiska sanktioner på väg mot människor kopplade till ryska regimen. När någon kan konstateras ha samlat på sig förmögenheter genom korruption, "och där vi kan se en länk till Kreml, till (president) Vladimir Putin", kan det vara möjligt att sätta in sanktioner mot dessa individer, säger Johnson till BBC.

ANNONS

Efter att ha vunnit söndagens presidentval i Ryssland hävdade Putin att Ryssland förstört alla sina kemiska vapen. Han luftade också återigen Moskvas syn på anklagelserna om att ligga bakom attacken.

– Det är komplett smörja, dravel, nonsens att någon i Ryssland skulle tillåta sig att göra en sådan sak före val och världsmästerskapen (i fotboll senare i år).

Bakgrund: Detta har hänt

Den 4 mars i år åt den 66-årige Sergej Skripal lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin 33-åriga dotter Julia. Därefter besökte de en pub. Några timmar senare hittades de båda på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad, enligt uppgifter.

De togs till sjukhus. Deras hälsotillstånd är fortfarande kritiskt. Även den första polisen som hjälpte dem befinner sig på sjukhus.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. I onsdags skyllde May attacken på Ryssland och utvisade 23 ryska diplomater.

Det är oklart hur giftet har använts mot far och dotter. Brittiska myndigheter har uppmanat runt 500 personer som besökt pubar och restauranger i Salisbury att tvätta sina kläder och ägodelar sedan de hittat spår av nervgift.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. Skripal lämnades ut till Storbritannien 2010 i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA. Han bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.

Källa: AFP

ANNONS