Aleksej Navalnyjs mamma, Ljudmila Navalnaja, säger sig ha sett sonens lik. Bild från en videoinspelning som släpptes på sociala medier i tisdags.
Aleksej Navalnyjs mamma, Ljudmila Navalnaja, säger sig ha sett sonens lik. Bild från en videoinspelning som släpptes på sociala medier i tisdags. Bild: Navalnyjs organisation via AP/TT

Navalnyjs mamma: Ryssland kräver hemlig begravning

Aleksej Navalnyjs mor Ljudmila Navalnaja säger att hon har fått se sin sons lik.
Myndigheterna kallar dödsorsaken "naturlig" och vill enligt Navalnaja begrava oppositionspolitikerns kropp i hemlighet.
– De försöker utpressa mig, säger hon i en videoinspelning.

ANNONS

Den 47-årige Aleksej Navalnyj dog den 16 februari i ett ryskt fängelseområde norr om polcirkeln, enligt ryska myndigheter. Men inte förrän nu har hans anhöriga fått se hans kropp.

I ett första uttalande efter att ha fått se sin döde son säger mamma Navalnaja att myndigheterna försöker pressa henne att gå med på deras villkor:

– De försöker utpressa mig, de ställer krav om var, när och hur Aleksej ska begravas. Det är olagligt, säger hon i en videoinspelning som Navalnyjs antikorruptionsorganisation har distribuerat på sociala medier.

– De vill att den (hans begravning) genomförs i hemlighet, säger Ljudmila Navalnaja i inspelningen.

ANNONS

Till bårhus

Hon utvecklar också i videoinspelningen omständigheterna kring besöket i orten Salechard där kroppen hållits.

– I går kväll tog de mig i hemlighet till ett bårhus där de visade Aleksej, sade mamman i inspelningen som offentliggjordes på torsdagskvällen.

Talespersonen för Navalnyjs organisation, Kira Jarmysj, säger att man sett dödscertifikatet, där det uppges att oppositionspolitikern dött av "naturliga orsaker", rapporterar brittiska Sky News.

Kvarlevorna ska ha flyttats till olika platser innan de fördes till distriktssjukhuset i Salechard, enligt tidningen Novaja Gazeta. Men dit vägrades Navalnyjs anhöriga och medarbetare tillträde, och i måndags meddelade myndigheter att kvarlevorna skickats vidare för en två veckor lång "kemisk undersökning".

Kräver värdig begravning

Modern Ljudmila Navalnaja säger att hon ska fortsätta att strida för att Aleksej Navalnyj begravs på ett värdigt sätt.

– Jag vill att alla ni som håller Aleksej kär, och för dem som hans död innebär en personlig tragedi, att ni alla ska ha rätt att ta farväl.

Juristen Aleksej Navalnyj var en av president Vladimir Putins främsta politiska fiender. Han har hållits fängslad i Ryssland i tre års tid, merparten av tiden i straffkoloni och i flera vändor isoleringscell.

Ett stort antal regeringar i väst anklagar Putin för att bära det yttersta ansvaret för Aleksej Navalnyjs död. Det gör även hans fru Julia Navalnaja.

ANNONS
Minnesplats för döde Aleksej Navalnyj.
Minnesplats för döde Aleksej Navalnyj. Bild: Ida Marie Odgaard/Ritzau/TT

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj var jurist, bloggare, regimkritiker och antikorruptionsaktivist. Han gjorde sig känd för sin skarpa kritik mot president Vladimir Putin och maktsfären i Kreml och kallades ofta ”mannen som Putin fruktar allra mest”. Navalnyj publicerade dokument som avslöjade parlamentsledamöters och politikers maktmissbruk, bland annat deras hemliga lyxfastigheter utomlands.

Navalnyj stod också på barrikaderna under vågen av Putinkritiska protester och försökte själv ställa upp i presidentvalet 2018, men stoppades.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Sibirien. Han vårdades länge i Tyskland och där konstaterades att han förgiftats med det sovjetiska nervgiftet novitjok, något Kreml förnekat. Efter tillfrisknandet återvände Navalnyj hem till Ryssland den 17 januari 2021, där han greps.

Aleksej Navalnyj dog den 16 februari under oklara omständigheter på en straffkoloni i norra Uralbergen. Han blev 47 år gammal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS