Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

Navalnyj i koma: "Försöker rädda hans liv"

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj befinner sig i koma. Efter att ha uppvisat symtom på förgiftning under en flygning intensivvårdas han nu på sjukhus i Sibirien, uppger hans talesperson.
– Läkarna jobbar hårt med att rädda hans liv, säger biträdande sjukhuschef Kalinitjenko.

ANNONS

Aleksej Navalnyj var på väg med flyg från den sibiriska staden Tomsk till Moskva när han insjuknade, vilket ledde till att planet tvingades avbryta resan och landa i Omsk där han nu intensivvårdas. Navalnyjs stab uppger att hans tillstånd är allvarligt.

"Vi förmodar att Aleksej förgiftades av någonting som blandats i hans te. Det var det enda han drack i morse", skriver talespersonen Kira Jarmysj på Twitter.

"Läkarna säger att giftet absorberats snabbt på grund av den varma drycken", fortsätter hon.

44-årige Aleksej Navalnyj, jurist, antikorruptionsaktivist och stark Putinkritiker, befann sig på en kampanjresa inför septembers ryska regionala val när han insjuknade. En medpassagerare på flygningen från Tomsk skriver på sociala medier att Navalnyj "skrek av smärta" under flygningen.

ANNONS

Fängslats många gånger

Företrädare för sjukhuset i Omsk säger till reportrar på plats att det ännu inte är bekräftat huruvida Navalnyj förgiftats och att "naturlig förgiftning" är en av flera förklaringar som övervägs. Enligt biträdande sjukhuschef Anatolij Kalinitjenko vårdas Navalnyj i respirator.

– Läkarna gör inte bara allt de kan. Läkarna jobbar hårt på att rädda hans liv, säger Kalinitjenko till pressuppbådet.

Källor uppger för den ryska nyhetsbyrån Interfax att läkarna preliminärt har diagnostiserat Navalnyj med förgiftning av en oidentifierad hallucinogen substans.

Putinkritikern har frihetsberövats upprepade gånger under de senaste åren, bland annat för att ha organiserat regeringskritiska protester, och dömts till flera fängelsestraff. Den senaste tiden har han också uttalat sig till stöd för protesterna i Belarus mot den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenko.

Kreml: Inga bevis

Kreml meddelar i ett uttalande att man följer utvecklingen kring Navalnyjs tillstånd.

– Precis som med alla ryska medborgare så önskar vi honom ett snabbt tillfrisknande, säger talespersonen Dmitrij Peskov.

Han konstaterar samtidigt att det ännu inte finns några bevis för förgiftning.

– Alla antaganden är bara antaganden, säger Peskov.

– Om det rör sig om förgiftning så måste det bekräftas av ett laboratorium.

"Mådde bra"

Det är inte första gången som Navalnyj utsätts för en misstänkt attack. I augusti i fjol fick han hudutslag och svullnade upp i ansiktet då han befann sig i häkte. Väl på sjukhus menade läkarna att han drabbats av en allergisk reaktion, men Navalnyj och hans stab misstänker att han blev förgiftad.

ANNONS

– Jag är övertygad om att det är samma sak som har hänt nu. Det är andra symtom, uppenbarligen ett annat gift, säger Kira Jarmysj till radiokanalen Moskvas eko.

2017 drabbades Navalnyj av kemiska brännskador vid ena ögat då gärningsmän kastade desinficeringsmedel mot hans ansikte.

Jarmysj säger att hon mötte Navalnyj på torsdagsmorgonen för att ta sig till flygplatsen i Tomsk och att han då mådde bra.

– Han drack bara svart te på flygplatsen, säger hon.

– Direkt efter att planet lyft började han förlora medvetandet.

Anatolij Kalinitjenko, biträdande chef för sjukhuset i Omsk där Aleksej Navalnyj vårdas, svarar på reportrarnas frågor om Putinkritikerns tillstånd.
Anatolij Kalinitjenko, biträdande chef för sjukhuset i Omsk där Aleksej Navalnyj vårdas, svarar på reportrarnas frågor om Putinkritikerns tillstånd. Bild: Evgeniy Sofiychuk/AP/TT
En ambulans parkerad bredvid sjukhusbyggnaden i Omsk i västra Sibirien där Aleksej Navalnyj intensivvårdas.
En ambulans parkerad bredvid sjukhusbyggnaden i Omsk i västra Sibirien där Aleksej Navalnyj intensivvårdas. Bild: Evgeniy Sofiychuk/AP/TT

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.

Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande från Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.

44-årige Navalnyj har växt fram som oppositionens karismatiska och, inte minst, yngre ansikte utåt. Men han har också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden och för att tidigare ha deltagit i en hårdför nationalistmarsch.

Fakta: Tidigare förgiftningar

Ännu är det inte officiellt fastslaget vad den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj drabbats av men många tecken tyder på förgiftning. Här är några kända fall där Kremlmotståndare har utsatts för förgiftning eller misstänkt förgiftning:

Den 4 mars 2018 förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Även en polis insjuknade. Alla tre överlevde. Nervgiftet Novitjok, utvecklat i Sovjetunionen, fanns på ytterdörren till Skripals hus. Drygt tre månader senare hittades en parfymflaska med giftet i Amesbury norr om Salisbury. En kvinna sprejade det på sina handleder och avled efter åtta dagar. Hennes partner och en polis som om i kontakt med giftet fick svåra skador, men återhämtade sig. Sergej Skripal var verksam inom ryska underrättelsetjänsten GRU på 1990-talet men agerade senare dubbelagent för brittisk räkning fram till 2004, då han greps i Ryssland. Sex år senare fick han flytta till Storbritannien i en fångväxling.

Den ryske oppositionsaktivisten Vladimir Kara-Murza misstänkte att han utsatts för förgiftningsförsök 2015 och 2017. Ett tyskt laboratorium har hittat förhöjda värden av olika farliga ämnen i honom.

Den avhoppade ryske KGB-agenten Aleksandr Litvinenko, en uttalad kritiker av Rysslands president Vladimir Putin, mördades med det radioaktiva ämnet polonium i London 2006. Ämnet fanns i en kopp te Litvinenko drack på ett hotell. På dagen sex år innan han förgiftades hade Litvinenko flytt till Storbritannien.

Affärsmannen Aleksandr Perepilitjnij dog utanför sitt hem utanför London efter en joggingtur i november 2012. Han hade sökt skydd i Storbritannien 2009 efter att ha hjälpt en schweizisk utredning om en enorm rysk penningtvättskandal. Polisen uteslöt först brott men en andra utredning fann rester av ett mycket ovanligt men dödligt växtgift i hans mage.

Ukrainas dåvarande oppositionsledare, den västvänlige politikern Viktor Jusjtjenko, drabbades under presidentvalkampanjen 2004 av en mystisk sjukdom som kraftigt ärrade hans ansikte. Hans kropp visade sig innehålla 1 000 gånger högre halter av giftet dioxin än normalt och flera operationer följde. Han säger själv att han förgiftades under en middag där höga företrädare för säkerhetstjänsten närvarat.

1978 blev den oppositionella bulgariske författaren och journalisten Georgi Markov, som flytt till väst 1969, stucken med ett förgiftat paraply på Waterloo Bridge i London. Markov dog senare. Giftet tros ha varit ricin och enligt dissidenter beställde Bulgarien mordet av den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB.

Källa: Reuters

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS