Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges utrikesminister Ann Linde deltog i en presskonferens vid Natos huvudkontor i Bryssel under måndagen.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges utrikesminister Ann Linde deltog i en presskonferens vid Natos huvudkontor i Bryssel under måndagen. Bild: Olivier Matthys

Nato ökar sin militära närvaron vid Östersjön

Till följd av de ökade spänningarna mellan Nato och Ryssland sände försvarsalliansen under måndagen militära förstärkningar till sina medlemsländer i östra Europa. Nu meddelar Nato:s generalsekreterare att man dessutom ökar sin militära närvaro vid Östersjön.
– Nato kommer inte kompromissa med sina kärnprinciper, säger han vid en pressträff.

ANNONS
|

Under måndagen deltog utrikesminister Ann Linde tillsammans med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto i ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Mötet handlade om Natos samarbete med Sverige och Finland i relation till den spända situationen i Ukraina, och på den efterföljande presskonferensen beskrev Jens Stoltenberg Finland och Sverige som försvarsalliansens närmaste partners.

Enligt Ann Linde är det svenska samarbetet med Nato en viktig del av Sveriges försvarspolitik, inte minst med tanke på den rådande säkerhetspolitiska situationen.

– För svensk del är det ett centralt intresse att ha insyn och inflytande i de dialoger som handlar om europeisk säkerhet och vår egen, säger Ann Linde.

ANNONS

Kommer inte gå Rysslands krav till mötes

Under presskonferensen konstaterade Jens Stoltenberg att situationen vid den Ukrainska gränsen är allvarlig. Det viktigaste för att lätta på det spända läget är att fortsätta föra en dialog med Ryssland menar han, men han underströk även att Nato kommer att göra vad som krävs för att skydda sina medlemmar och att man kommer att öka närvaron vid Östersjön.

Beskedet kom efter att EU tidigare under måndagen fördömt Ryssland och lovat hjälp till Ukraina, och Nato skickat militära förstärkningar till sina östeuropeiska medlemsländer.

Enligt Jens Stoltenberg ligger två förslag på hur konflikten kan lösas, ett från USA och ett från Nato, på Rysslands bord, men han förtydligade att man i dessa inte kommer att tillmötesgå Rysslands krav om att försvarsalliansen inte får expandera österut.

– Nato kommer inte kompromissa med sina kärnprinciper. Det är alla länders rätt att välja vilka länder och allianser de samarbetar med, säger han.

”Natos dörr står öppen”

Det faktum att Sverige ökat sin militära närvaro på Gotland under de senaste veckorna välkomnades av Jens Stoltenberg som menade att det är viktigt för strategin i Östersjöområdet.

– Vi förbereder oss för flera olika scenarier, säger Ann Linde.

Strategin består enligt Jens Stoltenberg huvudsakligen av att samla in information för att kunna bedöma situationen, men också för att snabbt kunna svara om läget förvärras.

ANNONS

– Allt vi gör är defensivt. När spänningarna ökar är det viktigt att ha en god situationsförståelse.

Han betonar även att Sverige gärna får gå med i Nato.

– Natos dörr står öppen, säger Jens Stoltenberg.

En inbjudan som Ann Linde bemötte med följande:

– Sverige är militärt alliansfria.

ANNONS