Natos avgående generalsekreterare Jens Stoltenberg under ett besök i USA nyligen. Arkivfoto.
Natos avgående generalsekreterare Jens Stoltenberg under ett besök i USA nyligen. Arkivfoto. Bild: Jacquelyn Martin/AP

Nato: Ny chef "inom några månader"

Vem tar över Nato efter Jens Stoltenberg? Svar väntas "inom några månader", enligt USA:s ambassadör.

ANNONS

På en digital briefing inför veckans försvarsministermöte i Nato räknar ambassadör Julianne Smith med klarhet om nästa generalsekreterare redan "inom det första kvartalet i år".

– Vi är ivriga att nå i mål, säger Smith – som dock inte vill säga någonting om vem det skulle kunna bli, även om hon på en direkt fråga om Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte konstaterar att "han har uttryckt sitt intresse" för jobbet.

Stoltenberg ska enligt planerna avgå den sista september, efter tio år på posten.

Smith fick annars ägna mycket av sin briefing åt att bedyra USA:s engagemang för Nato, efter Donald Trumps uppmärksammade uttalanden i helgen om att Ryssland borde attackera Natoländer som inte lägger tillräckligt mycket på sitt försvar.

ANNONS

Smith upprepade också sin förhoppning om att Sverige snart ska bli Natomedlem och tackade Turkiet för deras godkännande i januari.

– Vi manar våra vänner i Ungern att göra samma sak så fort som möjligt, säger Smith.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS