Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Rysslands president Vladimir Putin, möttes i Kina tidigare i veckan. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Rysslands president Vladimir Putin, möttes i Kina tidigare i veckan. Arkivbild. Bild: Grigory Sysoyev/AP/TT

Nato bekymrat efter Orbáns möte med Putin

ANNONS

Tidigare i veckan träffades Rysslands president Vladimir Putin och Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Kina – det första fysiska mötet mellan de båda sedan det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes i februari förra året.

De båda ledarnas möte var huvudämne när Natoambassadörer träffades i Budapest under torsdagen. Även Sverige deltog i mötet i Budapest.

– Det är oroande att Ungern har valt att engagera sig med Putin på det här sättet, säger USA:s ambassadör i Ungern, David Pressman, till Radio Free Europe.

– Detsamma gäller språket som användes av premiärministern för att beskriva Putins krig i Ukraina, fortsätter han.

Enligt en redogörelse från den ungerska sidan betonade Viktor Orbán "vikten av fred" för hela Europa, under mötet med Putin. Han uppgavs enligt ungerska medier också ha understrukit att han vill få ett slut på "flyktingströmmar, sanktioner och bråk".

ANNONS

Orbán har hela tiden motsatt sig det militära stödet till Ukraina, anklagat de andra EU-länderna för att "dra ut på" kriget och uppmanat Ukraina att gå invasions- och ockupationsmakten Ryssland till mötes i förhandling.

Rättad: I en tidigare version fick USA:s ambassadör i Ungern en felaktig titel.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS