Hur farlig är du, Bennu? Bilden är tagen när Osiris-Rex närmade sig asteroiden, som mäter ungefär 500 meter i diameter, i november.
Hur farlig är du, Bennu? Bilden är tagen när Osiris-Rex närmade sig asteroiden, som mäter ungefär 500 meter i diameter, i november.

Nasas sond studerar hotfull asteroid

Innehåller asteroiden Bennu ledtrådar till livets ursprung på jorden – och blir den om 150 år ett akut hot mot just livet på vår planet? Sonden Osiris-Rex är nu framme för att ta reda på det.

ANNONS
|

Den ungefär 500 meter stora stenbumlingen är döpt efter guden Bennu, som enligt fornegyptisk mytologi spelade en viktig roll när världen skapades. Men nu befarar rymdforskarna att den snarare kan vara ute efter vår undergång.

Risken har bedömts vara 1 på 2700 att Bennu krockar med jorden. Men det är bara en grov uppskattning, och Osiris-Rex studier ska utröna både stenens ursprung och mer om dess bana. Någon brådska är det dock inte – om Bennu slår in i jorden sker det framåt slutet av 2100-talet.

Bäddade för liv

Asteroiden har en liknande bana som jordens runt solen, och Osiris-Rex sköts upp 2016 för att lägga sig hack i häl. I veckan nådde sonden fram, och har börjat studera stenen på avstånd. Det skulle kunna framkomma rön som ger de gamla egyptierna lite rätt – en teori är att Bennu innehåller organiska ämnen från solsystemets början, och därmed är kollega till andra rymdstenar som en gång slog ned och bäddade för livet på jorden.

ANNONS

På måndagen håller Nasa en presskonferens om vad Osiris-Rex hittills kommit fram till.

Först därefter börjar den riktigt spännande delen av uppdraget. Osiris-Rex ska låta sig fångas av Bennus gravitation, och dras allt närmare stenen. Tills sommaren 2020, då sonden ska flyga förbi bara 2 meter från Bennus yta, tillräckligt nära för att sträcka ut sin arm och snappa upp prover.

Vänta och se

Vid det laget har man bättre data om exempelvis hur tung asteroiden är.

- Då får vi en mycket bättre bild av troligheten att Bennu träffar jorden om 150 år, säger uppdragets taleskvinna Erin Morton enligt nyhetsbyrån Reuters.

Och ännu mer så när Osiris-Rex sedan vänder tillbaka mot jorden, och släpper ner sina prover med fallskärm i öknen i Utah i september 2023.

I väntan på det skissar Nasa redan på hur man eventuellt, via exempelvis specialbyggda rymdskepp, kan försöka ändra på Bennus bana. Men det är som sagt långt in i framtiden.

- Vi får helt enkelt vänta och se, säger Nasa-experten Lindley Johnson enligt Reuters.

ANNONS

- Eller rättare sagt, våra barnbarns barnbarn får se.

TT

ANNONS