Nalle Puh ska lära barn i Texas överleva skolattacker

Skolbarn i Texas har i veckan fått hemskickat Nalle Puh-böcker som producerats av ett brottsbekämpande konsultbolag. Böckerna är tänkta att lära barnen hur de ska agera vid en väpnad attack. Men flera lärare och föräldrar i delstaten kritiserar initiativet, rapporterar The Guardian.
– Jag tycker att det är extremt stötande och jag är väldigt obekväm med hela innehållet i boken, säger en lärare till tidningen.

ANNONS

Barn i Dallas, så unga som fyra år gamla, har i veckan skickats hem från skolan med en väldigt speciell Nalle Puh-bok. Boken som har titeln ”Stay safe” är producerad av en konsultfirma som arbetar för brottsbekämpning i delstaten och innehållet ska lära barnen om ledorden som FBI använder sig av i situationer vid pågående dödligt våld – ”spring, göm dig, slåss”.

Upphovsrätten för Nalle Puh försvann i januari 2022 och kan därför användas fritt. Den bok som nu getts ut i Texas är därför inte en officiell Nalle Puh-bok.

I boken får barnen dock träffa de klassiska Nalle Puh-karaktärerna. Bland annat Kanin som lär barnen att springa från faran, Nalle Puh som lär barnen att gömma sig om det inte går att springa och Kängu och Lilla Ru som lär barnen att om det varken går att springa eller att gömma sig så är det bäst att slåss, skriver The Guardian.

ANNONS

Boken gavs till barnen i samband med årsdagen för skolskjutningen på en grundskola i Uvalde, Texas där 19 barn och två lärare dog.

En lärare på en skola i Dallas berättar för The Guardian att hon inte fått reda på att barnen skulle få hem böckerna utan att hon fick in en hög med böcker i klassrummet och instruerades att skicka med barnen varsin bok hem.

– Jag tycker att det är extremt stötande och jag är väldigt obekväm med hela innehållet i boken, säger hon till tidningen.

Bokinitiativet får kritik från Kaliforniens guvernör

De senaste åren har det republikanska styret i Texas lättat upp vapenlagarna, bland annat genom att tillåta invånare i delstaten att bära dolda handvapen utan att ha ett statligt utfärdat tillstånd.

Läraren uttrycker i intervjun med The Guardian att det är oroande att barnen skickas hem med en bok av det slaget samtidigt som de styrande politikerna i delstaten fortsätter att lätta på vapenlagstiftningen.

– Det faktum att folk tycker att det är en bättre idé att ge ut den här boken till barn i stället för att vidta åtgärder för att stoppa skolskjutningar, det stör mig verkligen. Det får mig att känna mig så arg och så besviken. Det är ett år sedan skjutningen i Uvalde och inget har gjorts mer än att ge ut den här boken, säger hon till tidningen.

ANNONS

Initiativet med boken har även fått kritik från politiker i USA. Bland annat den demokratiska guvernören i Kalifornien, Gavin Newsom som kritiserade det republikanska styret i Texas syn på vapenlagar.

”Nalle Puh lär nu barn i Texas om pågående skjutningar eftersom de förtroendevalda inte har modet att hålla våra barn säkra och anta sunda lagar kring vapensäkerhet”, skriver han på Twitter.

LÄS MER:De tio värsta skolskjutningarna i USA

LÄS MER:Tio år sedan skolskjutningen i Sandy Hook – en av de dödligaste i USA

LÄS MER:Elever i Texas får id-kit för att identifiera barn i ”nödlägen”

ANNONS