Näbbdjur i Australien chockar forskare – äldsta som hittats i det vilda

En rekordgammal näbbdjurshane har hittats i Australien. Det var via ett forskningsprojekt där man i över 20 år studerat näbbdjur, som man hittade hanen i Melbourne.
– Det är anmärkningsvärt att detta djur fortfarande mår så bra som det gör efter alla dessa år, säger Geoff Williams, en av forskarna i projektet.

ANNONS
|

Upptäckten av den 24-åriga hanen är i sig inte överraskande, menar forskare. Syftet med märkningen är att man ska kunna återse djuren då och då och följa deras levnadsmönster, rapporterar The Guardian.

Oklart hur gamla de kan bli

Geoff Williams är forskningsledare för organisationen Australian Platypus Conservancy och menar att åldern är det som förvånar. Vanligtvis är det väldigt få näbbdjur som blir över 20 år i det vilda. Men hur gamla de egentligen kan bli är det ingen som vet i nuläget.

Forskningsstudien som gjorts tillsammans med vattenmyndigheten i Melbourne är den längsta i sitt slag och har varit avgörande för att kunna få mer information om djuren, menar Williams.

ANNONS

– Det är både kostsamt och tidskrävande att studera djuren. Och tyvärr har det inte funnits många studier som löpt över en längre tid, säger Geoff Williams.

Trots att mer forskning behövs så menar Williams att det är populationstäthet och konkurrens inom ett visst revir som spelar en stor roll för hur länge näbbdjur överlever i det vilda.

Listad som hotad art

Förra rekordinnehavaren var en näbbdjurshona som blev 21 år gammal och återfanns i ett flodområde i Shoalhaven i New South Wales.

Det hittills äldsta näbbdjuret som finns i Australien är en 30-årig hona, som visserligen lever i fångenskap men föddes i det vilda.

Näbbdjur är listade som en nära hotad art på nationell nivå. De är utrotningshotade i södra Australien och klassas som sårbara i Victoria.

LÄS MER:Australien storsatsar i kriget mot invasiva arter

LÄS MER:Upptäckten: Tasmanska djävlar lyser

LÄS MER:Näbbdjuren återtar floderna utanför Sydney

ANNONS