Guvernör Ron DeSantis har infört flera lagar som bland annat begränsar hur svart historia lärs ut i skolorna.
Guvernör Ron DeSantis har infört flera lagar som bland annat begränsar hur svart historia lärs ut i skolorna. Bild: Maya Alleruzzo

NAACP utfärdar resevarning för Florida

Republikanske presidentkandidaten Ron DeSantis har gjort kontroversiella konservativa åtgärder till sitt politiska varumärke som Floridaguvernör. Nu varnar medborgarrättsorganisationen NAACP för resor till delstaten.

ANNONS
|

NAACP, The National Association for the Advancement of Colored People, har utfärdat en resevarning för delstaten Florida, som man menar är ”aktivt fientlig” mot minoriteter. Det meddelade medborgarrättsorganisationen i ett pressmeddelande i helgen, rapporterar The Guardian.

Guvernören Ron DeSantis, som i går annonserade sin presidentkandidatur, har lett en delstatsregering som infört flera lagändringar som begränsar läromaterial som tar upp sexuella, etniska och andra identiteter.

Guvernören ”försöker utradera svart historia och begränsa diversitets-, rättvise- och inkluderingsprogram i Floridas skolor.”, skriver organisationen, och fortsätter: ”Innan du reser till Florida, var medveten om att delstaten Florida nedvärderar och marginaliserar afroamerikanska och andra färgade gruppers bidrag, och utmaningarna som de möter.”

ANNONS

Förbjuder ”kritisk rasteori”

Förra veckan skrev De Santis under en lag som förbjuder diversitets-, rättvise- och inkluderingsinitiativ på allmänna college och universitet i delstaten. I januari stoppades en kurs i afroamerikanska studier, som enligt DeSantis sa bröt mot delstatens förbud mot ”kritisk rasteori” och ”saknade utbildningsvärde”.

NAACP är starkt kritiskt mot DeSantis lagändringar.

”Låt mig vara tydlig – att inte lära ut en korrekt representation av fasor och orättvisor som svarta amerikaner har mött och fortsätter möta är en otjänst mot studenterna och försummelse av plikten mot alla”, säger NAACP-ordföranden Derrick Johnson i resevarningen.

DeSantis reagerade starkt. I samtalet med Elon Musik i går, där DeSantis meddelade sin presidentkandidatur, kallade han resevarningen för ett politiskt jippo.

– Att hävda att Florida är osäkert är en total fars. Jag menar, skojar du med mig? Titta på städer runt om i det här landet, de är översvämmade av kriminalitet. I Florida är vår brottslighet på den lägsta nivån på 50 år. Titta på de 25 städerna med mest brott i USA, Florida har inte en enda bland de 25 värsta, sa han, rapporterar Fox News.

Tidigare i april utfärdade även hbtqi-organisationen Equality Florida en resevarning för delstaten, vilket QX rapporterade om. Organisationen varnade då för hälso-, säkerhets- och frihetsrisker på grund av DeSantis politik.

ANNONS

LÄS MER:Tekniskt haveri för Musks DeSantis-intervju

LÄS MER:Trump och DeSantis i strid om presidentnominering

LÄS MER:Det här är Ron DeSantis

ANNONS