Mur ska stoppa afghanska migranter

En turkisk mur ska stoppa flyende från Afghanistan, befäst med taggtråd och sensorer. EU för samtal om krisen.
– Vi står inför ett svårt läge, säger utrikesminister Ann Linde.

ANNONS
|

Muren ligger längs gränsen till Iran och färdigställs inför en ny befarad tillströmning av migranter från Afghanistan. Den kommer att vara 295 kilometer lång och befäst med taggtråd och skyttegravar, enligt den turkiske försvarsministern Hulusi Akar.

”En stor del har slutförts. Nästan 150 kilometer skyttegravar grävdes. Ytterligare förstärkningar gjordes på våra gränsposter och i basområden”, sade han på söndagen efter en inspektion, enligt dagstidningen Hurriyet.

Tekniska medel ska förhindra illegala migranter från att komma in. Enheter från gendarmeriet och specialstyrkor från polisavdelningen har också har skickats ut till gränsområdena för att öka säkerheten, sade Hulusi Akar.

”Vi arbetar med cirka tusen spaningsövervakningsfordon, inklusive termiska mörkerseende. Tack vare de elektrooptiska tornen och de akustiska sensorerna har det blivit väldigt lätt att upptäcka rörligheten på gränsen”, sade ministern.

ANNONS

I Turkiet finns omkring fyra miljoner migranter och flyktingar från Syrien. Uppemot 200 000 kommer från Afghanistan, de flesta via Iran. Det leder till lokala spänningar och belastar den turkiska ekonomin. Sedan 2016 har EU beviljat sex miljarder euro i hjälp till Turkiet för att undvika en ny omfattande flykt till Europa.

Den turkiske försvarsministern Hulusi Akar inspekterade under helgen en mur vid gränsen mot Iran i Van i östra Turkiet. President Recep Tayyip Erdogan kommer, säger han,  arbeta för stabilitet i Afghanistan tillsammans med Pakistan för att stoppa en växande afghansk migrationsvåg.
Den turkiske försvarsministern Hulusi Akar inspekterade under helgen en mur vid gränsen mot Iran i Van i östra Turkiet. President Recep Tayyip Erdogan kommer, säger han, arbeta för stabilitet i Afghanistan tillsammans med Pakistan för att stoppa en växande afghansk migrationsvåg.

Miljoner afghaner beroende av humanitär hjälp

I Afghanistan har nästan 400 000 människor fördrivits sedan början av året. Mer än 5 miljoner andra är redan på flykt internt i landet och beroende av humanitärt bistånd, enligt FN.

Med talibanernas maktövertagande förvärras situationen. Allt fler män, kvinnor och barn försöker lämna landet. Desperation illustrerades dramatiskt på måndagen när hundratals tog sig in på Kabuls flygplats för att få komma med en militär transport ut. Människor klängde sig fast vid ett amerikanskt flygplan som var på väg för att starta.

En filmsekvens visar en silhuett av en människa som faller till marken efter start. Det är en otäck minnesbild av vad som hände i de brinnande och kollapsande tvillingtornen på Manhattan i New York efter terrorattackerna 11 september 2001.

Över 600 afghaner packade i ett amerikanskt transportflyg på väg från Kabul. På måndagen försökte desperata afghaner komma med ett militärflyg, flera hängande på utsidan. Flera dödsoffer krävdes.
Över 600 afghaner packade i ett amerikanskt transportflyg på väg från Kabul. På måndagen försökte desperata afghaner komma med ett militärflyg, flera hängande på utsidan. Flera dödsoffer krävdes. Bild: Capt. Chris Herbert

EU:s utrikesministrar höll på tisdagen ett krismöte via videolänk om Afghanistan, unionens största mottagare av bidrag, och en hotande ström av migranter. Enligt president Emmanuel Macron arbetar Frankrike, Tyskland och andra EU -länder med ett samordnat svar mot förväntade migrationsströmmar.

ANNONS

Utrikesminister Anne Linde säger vid en digital pressträff på tisdagskvällen att alla står inför ett svårt läge och att den fortsatta evakueringen av ytterligare 200 personer är osäker. Försvaret skickar ett Herculesflygplan till Kabul, men det är oklart när det kan få tillstånd att komma dit. Inget konkret kom däremot fram om det finns enighet om gemensamma åtgärder i en fråga som redan splittrar EU, migrationen.

EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni tror att Europa ”oundvikligen måste utrusta sig för humanitära korridorer och organiserat mottagande, också för att undvika okontrollerade flöden av illegala invandrare. Eller åtminstone de länder som är villiga att göra det borde göra det.”

Greklands migrationsminister Notis Mitarachi vill se ett gemensamt EU-svar på krisen. Han säger ”klart och tydligt att vi inte kommer, och inte kan, vara porten för Europa för flyktingar och migranter som kan försöka komma till EU".

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar alla länder att ta emot afghanska flyktingar och avstå från deportationer. Världen tittar på händelserna i landet "med tungt hjärta", säger han på Twitter.

George W Bush: ”Påskynda evakuering”

USA:s tidigare president George W Bush, som startade kriget mot talibanerna för snart tjugo år sedan, uppmanar sitt land att påskynda evakueringen av afghaner som hjälpte Washingtons krigsinsats.

"De afghaner som nu löper störst risk är samma som har varit i framkant i utvecklingen inom sin nation", säger han i ett uttalande.

ANNONS

”USA:s regering har rättslig myndighet att minska byråkratin för flyktingar under akuta humanitära kriser. Och vi har ansvaret och resurserna för att säkra dem säkert nu, utan byråkratiska dröjsmål. Våra mest trogna allierade, tillsammans med privata organisationer, är redo att hjälpa till. ”

ANNONS