Räddningsarbetare i området där president Raisis helikopter tros ha försvunnit.
Räddningsarbetare i området där president Raisis helikopter tros ha försvunnit. Bild: Azin Haghighi/Moj News Agency/AP/TT

Motstridiga uppgifter om presidentens helikopter

En helikopter med Irans president Ebrahim Raisi ombord försvann på söndagen.
Efter flera timmars intensivt sökande i otillgängliga bergstrakter hittades den enligt iransk statlig tv – uppgifter som snart motsades.

ANNONS

President Ebrahim Raisi har råkat ut för en olycka när hans helikopter tvingats till en "kraftig nödlandning", rapporterade statliga iranska medier på söndagen.

Men dag hann bli kväll innan statlig tv kunde rapportera att helikoptern hade hittats i den tjocka dimman i området.

Man nämnde dock inte om man även återfunnit Ebrahim Raisi, rapporterar Reuters, och snart kom motstridiga uppgifter om helikopterfyndet när Röda halvmånen enligt BBC uppgav att helikoptern inte alls återfunnits.

Sen söndag samlades regeringen för krismöte i Teheran, lett av vicepresident Mohammed Mokhber.

Mörkt och kallt

Helikoptern försvann i ett avlägset bergsområde 60 mil nordväst om huvudstaden Teheran och nära gränsen mot Azerbajdzjan.

ANNONS

Området har de senaste dagarna drabbats av kraftigt regn, dimma och hårda vindar enligt den statliga nyhetsbyrån Irna. En första räddningsinsats som nådde olycksområdet inte kunde landa – dimman var för tjock, uppgav räddningstjänsten.

Det som står klart är att en räddningsarbetarna har bråttom. Mörkret har lagt sig och med den kom kylan över nordvästra Iran erkände regeringens talesperson Ali Bahadori Jahromi enligt AP att problem uppstått med "de komplicerade förhållandena".

65 olika iranska räddningsteam arbetade på söndagskvällen i området runt olycksplatsen. Dessutom har Turkiet har redan skickat ett 30-tal personer och en helikopter för att hjälpa till. Irak, Azerbajdzjan, Ryssland och Saudiarabien tillhör de länder som också har erbjudit hjälp.

I ett tv-sänt tal tidigare på dagen manade Irans högsta ledare, ayatollah Ali Khamenei, det iranska folket att "inte oroa sig", skriver AFP.

– Vi hoppas att den allsmäktige Gud kommer att föra tillbaka vår kära president och hans medarbetare till nationens armar i full hälsa, sade han.

Invigde damm

Raisi färdades i ett följe om tre helikoptrar, och det var till en början oklart om presidenten var ombord just den olycksdrabbade helikoptern.

Med på resan från gränsen mot Azerbajdzjan fanns enligt Irna även utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian, den lokale guvernören och en rad högt uppsatta regeringstjänstemän.

ANNONS

Helikoptrarna var på väg mot Teheran från en invigning av en damm vid floden Aras som de två länderna gemensamt byggt. Där deltog förutom Raisi även Azerbajdzjans president Ilham Aliyev.

63-årige Ebrahim Raisi förespråkar en hård och ärkekonservativ linje och anses vara ayatolla Ali Khameneis protegé och trolige arvtagare.

Irans president Ebrahim Raisi, till vänster, talar med Azerbajdzjans president Ilham Aliyev när de invigde en damm på söndagen.
Irans president Ebrahim Raisi, till vänster, talar med Azerbajdzjans president Ilham Aliyev när de invigde en damm på söndagen. Bild: Irans presidents kontor/AP/TT
Den helikopter som Irans president Ebrahim Raisi färdades i lyfter från platsen där han tidigare på söndagen invigde en damm.
Den helikopter som Irans president Ebrahim Raisi färdades i lyfter från platsen där han tidigare på söndagen invigde en damm. Bild: Ali Hamed Haghdoust/Irna/AP/TT

Fakta: Irans president Ebrahim Raisi

Född 1960 och växte upp i den iranska storstaden Mashhad.

Inledde teologiska studier som 15-åring i shiitiska skolan i Qom.

Haft en rad höga befattningar inom Irans rättsväsende efter islamiska revolutionen 1979.

Utsågs av dåvarande högste ledare ayatolla Ruhollah Khomeini till en kommitté som översåg en rättsprocess. Omkring 5 000 politiska fångar avrättades i processen 1988.

Var Irans högste åklagare 2014–2016.

Ställde upp i presidentvalet 2017 men förlorade mot sittande Hassan Rohani.

Kandiderade åter 2021. Endast sju kandidater tilläts ställa upp efter beslut i mäktiga Väktarrådet. Raisi fick 72 procent av rösterna och tillträdde sommaren 2021.

Källor: Nationalencyklopedin och BBC

ANNONS