Moldaviens utrikesminister Nicu Popescu.
Moldaviens utrikesminister Nicu Popescu. Bild: Mindaugas Kulbis

Moldavien skickar hem rysk ambassadpersonal på grund av "fientliga handlingar"

Moldavien har beordrat att minst 45 ryska diplomater samt ytterligare ambassadpersonal måste lämna landet. Utrikesministern hänvisar beslutet till år av "fientliga handlingar" från Moskva. Kreml säger att det nya beslutet uppmuntrar till ”russofobi”.

ANNONS
|

Tidigare i veckan gick Moldavien ut med att de ska minska antalet ryska diplomatiska tjänster i landets huvudstad Chisinau. Nu har Ryssland fram tills den 15 augusti på sig att skära ner på sin ambassadpersonal från 80 till 25, vilket innebär att ytligare tio till måste lämna sin diplomatiska post, rapporterar Reuters.

Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet, säger att Moldaviens beslut "inte kommer att gå obesvarat" och kallar det för "ett nytt steg i förstörelsen av de ömsesidiga förbindelserna" mellan länderna.

Beslutet kommer samtidigt som ryska spionrykten florerar.

Spionanklagelser

– Under många år har vi varit föremål för fientliga ryska aktioner och politik. Många av dem som gjorts genom den ryska ambassaden, sa Moldaviens utrikesminister Nicu Popescu under ett regeringsmöte i veckan, rapporterar Reuters.

ANNONS

Utrikesministern meddelade att regeringen var enig om behovet av att begränsa antalet ackrediterade diplomater från Ryssland. Beslutet beskrevs som ett nödvändigt steg i att ”minska antalet människor som försöker destabilisera republiken Moldavien”.

Popescu refererade även till måndagens spionrapport av The Insider. Den nyligen publicerade rapporten granskade huruvida de 28 antenner som installerats på den ryska ambassadens tak samt ett till närliggande hustak användes i spionsyfte.

Rysslands ambassadör i Moldavien, Oleg Vasnetsov, sa att ambassaden behövde nya antenner eftersom den byggdes i slutet av 1990-talet.

Zacharova beskriver spionanklagelserna som "en fantasi som inte har något med verkligheten att göra."

Ny botten

Reuters rapporterar att beslutet resulterat i att relationen mellan de två gamla sovjetiska länderna nått en ny botten.

De senaste åren har Moldavien bland annat fördömt den ryska invasionen av Ukraina samt sökt sig närmare EU, och i april offentliggjordes ett civilt uppdrag av EU i Chisinau. Moldaviens president, Maria Sandu, har även anklagat Ryssland för att ha planerat att genomföra en kupp i Moldavien.

Kreml har sagt att de beklagar Moldaviens nya beslut samt anklagar landets regering för att uppmuntra till "russofobi".

LÄS MER:Moldavien förbjuder ryskvänligt oppositionsparti

LÄS MER:Moldavien anklagar Ryssland för kupplaner

LÄS MER:Moldavien stängde luftrum av säkerhetsskäl

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS