Sprutor med Modernas vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Sprutor med Modernas vaccin mot covid-19. Arkivbild. Bild: Eugene Hoshiko/AP/TT

Moderna söker EU-godkänt för barnvaccinering

ANNONS

Amerikanska Moderna har lämnat in en ansökan om godkännande av bolagets vaccin mot covid-19 för ungdomar mellan 12 och 17 år i EU och Kanada.

Företaget planerar att inom kort ansöka om nödgodkännande i USA och andra länder.

Modernas vaccin används redan i EU, USA och Kanada, men hittills bara på vuxna. Sedan tidigare har Biontechs och Pfizers vaccin mot covid-19 godkänts för barn ned till 12 år i EU, Storbritannien och USA.

Frågan om huruvida barn och ungdomar i västvärlden ska vaccineras trots att de löper förhållandevis liten risk att bli allvarligt sjuka har föranlett en internationell etikdebatt. Världshälsoorganisationen (WHO) uppmanar rika länder att i stället skänka vaccin till programmet Covax, så att de kan komma äldre och mer utsatta personer i fattigare länder till del.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS