Missilanfallet sätter punkt för samarbetet

Kriget i Syrien tar en ny vändning. USA:s missilanfall kom överraskande och konsekvenserna är oklara. Det svaga samarbetet mellan USA och Ryssland är över. Förhandlingar är uteslutna.

ANNONS
|

De fasansfulla bilderna på döda och skadade som drabbats av kemiska vapen fick Donald Trump att ändra Syrienpolitik. Trumps starka fördömande vid ett framträdande i Vita husets rosenträdgård gjorde allt annat än en militär reaktion omöjlig. Trumps poäng var att han enkelt kan ändra sig om han får ny information.

Dagen innan hade FN-ambassadören Nikki Haley sagt att USA avsåg att hålla sig helt utanför kriget i Syrien. På onsdag skall USA:s utrikesminister Rex Tillerson, enligt planerna, komma till Moskva för överläggningar. Om det besöket blir av är nu osäkert.

Stark rysk reaktion

Assadregimen har stöd av Ryssland och Iran och de gruppersom går under benämningen rebeller i Syrien innefattar allt från moderata krafter till IS. Saudiarabien, som stöder kampen mot Assad, prisade i natt den amerikanska attacken.

ANNONS

Det amerikanska anfallet med kryssningsmissiler riktades mot flygbasen Shayrat utanför Homs och utfördes under natten till fredag. Missilerna avfyrades från två krigsfartyg i Medelhavet. Ryssland skall ha informerats eftersom rysk militär finns stationerad på basen.

Hur många dödsoffer som attacken krävt är inte känt ännu men det skall ha kunnat bevittnas på långt avstånd med bränder och stora rökmoln.

Det är ännu oklart om det som beskrivs som ett balanserat och väl avvägt svar på användningen av kemiska vapen är det enda drag som USA planerar. Donald Trump förklarar attacken med att USA:s säkerhet hotas av Syrienkriget.

Kritisk mot Obama

Trump har kritiserat Barack Obama för att han inte fullföljde hoten mot Assad för fyra år sedan. Då sade Obama att användningen av kemiska vapen var en röd linje som innebar att USA tänkte reagera militärt. Men då grep Ryssland in och fick Assad att under internationell övervakning nedmontera merparten av vapnen.

När nu kemiska vapen återigen används reagerar Trump på det sätt som han anser att Obama borde ha gjort.

Det är svårt att förstå varför Assad använde kemiska vapen vid den här tidpunkten. Kriget i Syrien har det senaste halvåret gått den syriske ledarens väg med rysk och iransk hjälp och omvärlden har engagerat sig halvhjärtat.

ANNONS

FN:s medlare Staffan de Mistura var, när jag träffade honom för två veckor sedan, långt ifrån optimistisk men noterade ändå små viktiga diplomatiska steg.

Hur USA skall fortsätta insatsen i Syrien är osäkert. Det är möjligt att missilanfallet är en bestraffningsräd för användadet av de kemiska vapnen och stannar där. Men här handlar det inte bara om den amerikanska inställningen. Det handlar lika mycket om hur övriga parter i konflikten reagerar på USA:s anfall.

Gav klartecken efter middagen

Donald Trump befinner sig på sin egendom Mar-a-Lago i Florida där han är värd för Kinas president Xi Jinping. Det var efter den inledande middagen med den kinesiske gästen och hans frusom Trump gav klartecken till den militära insatsen.

Under fredagen skall Trump och Xi Jinping överlägga om bilaterala frågor. Det är svåra samtal för Trump som under valrörelsen använde ord som våldtäkt när han beskrev Kinas ekonomiska politik mot USA. Trump är också trängd av utredningarna som pågår i Washington om kontakterna med Ryssland under valrörelsen.

USA:s president brukar hålla viktiga tal till nationen i Vita huset. Det gäller särskilt när det handlar om militära insatser. Kina har i FN:s säkerhetsråd röstat mot en rad resolutioner som innefattat militära operationer i Syrien.

Överraskningar undviks

Hur Trumps order om missilattacken hanteras av Xi Jinping är okänt. Det är rimligt att tro att Trump nämnt det för sin gäst. Men en informell information om en internationell konflikt strider också mot hur det diplomatiskt brukar gå till.

ANNONS

Den kinesiske presidentens besök har varit planerat under en tid och överraskningar av den här typen brukar undvikas.

Misslanfallet i Syrien är den första stora internationella insats som Donald Trump beslutat om.

ANNONS