Cyklonen rev ned elledningar i den sydöstra delstaten Tamil Nadu.
Cyklonen rev ned elledningar i den sydöstra delstaten Tamil Nadu.

Minst 33 döda i indisk cyklon

Dödstalet stiger efter den kraftiga cyklon som drabbat Indiens östkust – minst 33 människor har mist livet, enligt en representant för Indiens katastrofmyndighet.

ANNONS
|

Cyklonen Gaja drog in över kusten i delstaten Tamil Nadu i södra Indien under fredagen, med starka vindar och kraftiga regn som orsakat stor skada.

- Hittills har 20 män, 11 kvinnor och två barn dött till följd av cyklonen, säger den anställda vid katastrofmyndigheten, som bett om att få uttala sig anonymt.

Ersättning till offren

Cyklonen har fällt tusentals träd, hus och fordon har förstörts och 177500 människor har tvingats fly. Lågt liggande områden längs den Bengaliska bukten har också översvämmats av kraftiga regn. Vindstyrkorna uppmättes till över 33 meter per sekund.

ANNONS

De flesta dödsfall uppges ha orsakats av översvämningar, huskollapser och neddrivna elledningar.

Hundratals räddningsarbetare arbetar med att göra vägarna farbara igen och återställa elförsörjningen. Dessutom har en helikopter och två fartyg satts in för att bidra i räddningsarbetet.

Regeringen har meddelat att dödsoffrens familjer ska få ersättning på motsvarande över 120000 kronor.

Vanligt med cykloner

Under lördagen rörde sig cyklonen västerut in i delstaten Kerala för att sedan fortsätta ut till havs.

Gaja är den andra kraftiga cyklonen som drabbat Indiens östkust de senaste veckorna. I oktober härjade cyklonen Titli delstaten Odisha i östra Indien. Då dödades minst två människor.

Stormar drabbar regelbundet södra Indien mellan april och december. I fjol dödades närmare 250 människor i Tamil Nadu och Kerala i spåren av cyklonen Ockhis framfart.

TT-AFP

Fakta: Tropiska oväder

När vindhastigheten i ett tropiskt oväder överstiger 33 meter i sekunden talar man om orkan på västra halvklotet. I tropiska regioner i öster talar man i stället om tropiska cykloner och i västra Stillahavsområdet om tyfoner.

En orkan, tropisk cyklon eller tyfon bildas över havet i tropiska områden under lågtryck när ytvattnet är minst 26,5 grader varmt och luften i atmosfären ovanför är fuktig.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS