Minst 100 döda och skadade i moskédåd

En stor explosion har inträffat vid en shiitisk moské i staden Kunduz, i norra Afghanistan. Minst 100 personer har dött eller skadats, enligt en talesperson för talibanpolisen. Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet via meddelandetjänsten Telegram.

ANNONS
|

Explosionen, enligt talibanerna ett självmordsdåd, ägde rum mitt under fredagsbönen, då flest människor vanligtvis befinner sig i moskén.

"Till följd av detta har flera landsmän blivit martyrer eller skadats", bekräftar talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid på Twitter.

Enligt Dost Mohammad Obaida, en talesperson för talibanpolisen, har minst 100 personer skadats eller dött.

– De flesta av dem har dödats, säger han.

Kan vara dödligaste attacken sedan internationella trupper lämnade

Om dödstalet stämmer är det den dödligaste attacken i landet sedan NATO och amerikanska lämnade landet i slutet på augusti, skriver AP.

Bilder och filmer på sociala medier visar hur människor bär döda och skadade personer ut ur byggnaden och bönemattorna på golvet i moskén ser ut att vara täckta av blod.

ANNONS

Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet via meddelandetjänsten Telegram.

Flera attacker i Afghanistan den senaste tiden, däribland ett dåd vid en moské i Kabul, har tillskrivits terrorgruppen IS afghanska gren, IS Khorasan.

Tre attacker inom loppet av en vecka

Terrorgruppen har tidigare riktat in sig på att attackera minoritetsgrupper som shiamuslimer, som utgör cirka 20 procent av Afghanistans befolkning.

Många av landets shiamuslimer tillhör folkslaget hazarer, som blivit förföljda av extremistgrupper i årtionden.

FN:s biståndsmission i Afghanistan skriver på Twitter att de är mycket oroade över det höga dödstal som rapporterats efter attacken. De skriver vidare att dagens incident är en del av ett oroande våldsmönster.

Händelsen är den tredje attacken inom loppet av en vecka i landet med dödlig utgång. I söndags skedde en explosion utanför en moské I Kabul där minst fem civila dog. IS har i efterhand tagit på sig händelsen. Ytterligare en attack skedde vid en madrassa, en institution för islamiska studier, i den afghanska provinsen Khost.

Webbkarta som pekar ut staden Kunduz
Webbkarta som pekar ut staden Kunduz Bild: Johan Hallnäs
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS