Storbritanniens prins William och Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern vid en minnesceremoni i Auckland.
Storbritanniens prins William och Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern vid en minnesceremoni i Auckland.

Minnesdag i terrorns skugga i Nya Zeeland

Tiotusentals åskådare har fyllt gatorna i Nya Zeeland och Australien för att fira Anzac-dagen och minnet av ländernas soldater som fallit i krig. I Auckland har premiärminister Jacinda Ardern talat om ett enande efter attentaten i Christchurch och på Sri Lanka.

ANNONS
|

I Nya Zeeland är säkerheten höjd efter påskdagens attentat i Sri Lanka, som enligt lankesiska myndigheter var en hämndattack för terrorattentatet mot två moskéer i Christchurch i mars.

I Nya Zeelands största stad Auckland talade premiärminister Jacinda Ardern vid en ceremoni vid stadens krigsmonument. Hon ser dagen som ett enande efter attentatet i Christchurch.

- Låt oss minnas att det alltid finns mer som förenar oss än som delar oss, sade premiärministern inför tusentals åskådare och ett stort antal tungt beväpnade poliser.

ANNONS

Minne av Gallipoli

Med på ceremonin var även Storbritanniens prins William, som lade ner en krans vid monumentet. Prinsen ska senare åka till Christchurch för en minnesceremoni för offren i terrorattentatet den 15 mars, då 50 personer dödades.

Anzac-dagen högtidlighålls den 25 april, det datum då australiska och nyzeeländska trupper (Anzacs) 1915, landsteg på halvön Gallipoli i Turkiet. Det blev inledningen på ett av första världskrigets mest ökända slag, där över 130000 soldater dog.

En gripen i Turkiet

Även i Gallipoli kommer det att hållas minnesstunder under dagen. Turkiska myndigheter uppger att landets polis gripit en person, en misstänkt IS-medlem som tros ha planerat ett attentat mot minnesstunden för Anzacs.

Bara dagar efter attentatet i Christchurch fick Turkiets president Recep Tayyip Erdogan känslorna att svalla i Australien och Nya Zeeland när han i ett tal sade att antimuslimska australier som kommer till Turkiet skulle bli tillbakaskickade i kistor, "som deras far- och morföräldrar blev", under slaget vid Gallipoli.

TT-Reuters

ANNONS