Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) när hon i slutet av november besökte en minkuppfödare nära Kolding på Jylland. Arkivbild.
Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) när hon i slutet av november besökte en minkuppfödare nära Kolding på Jylland. Arkivbild. Bild: Mads Nissen/Ritzau Scanpix/AP

Minkavel förbjuds: "Använt 20 miljarder"

Nästa år blir det förbjudet att avla mink i Danmark och hela näringen slås i spillror. Men det är fortfarande oklart hur uppfödarna ska kompenseras.

ANNONS

Danmark är världsledande inom minknäringen och landet exporterade förra året minkskinn till ett värde om 4,9 miljarder danska kronor, enligt Danmarks Radio.

Nu väntas hela näringen i praktiken gå i graven. Sedan en muterad variant av coronaviruset hittats bland besättningarna har det skett en massavlivning av djur och under måndagen röstade folketinget igenom ett lagförslag som förbjuder minkavel i landet under 2021.

"Använt 20 miljarder"

Förslaget fick stöd av den socialdemokratiska regeringen och stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Det blå blocket med exempelvis Venstre och Dansk Folkeparti röstade dock nej till förslaget eftersom det ännu inte är klart hur de danska minkuppfödarna ska kompenseras ekonomiskt.

ANNONS

– Vi står här tre dagar före jul och kan inte berätta för minkuppfödarna ska kompenseras. Det är inte i sin ordning, sade Dansk Folkepartis René Christensen under debatten i folketinget.

Han riktade kritik mot S-regeringens beslut i början av november att det skulle ske en massavlivning av minkar i landet.

– Har regeringen blivit sifferblind? Man har använt 20 miljarder på en eftermiddag, sade Christensen enligt danska TV2.

Tidigare har det uppgetts att partierna ska förhandla om hur stor ekonomisk kompensation minkuppfödarna ska få, men någon sådan överenskommelse är ännu inte klar. Enligt Danmarks Radio kan notan landa på runt 20 miljarder danska kronor.

– Vi röstar inte ja till lagförslaget för vi vill inte ge regeringen en blankocheck till att besluta hur minkuppfödarna ska kompenseras, sade Karsten Lauritzen, gruppledare för det största oppositionspartiet Venstre.

Runt elva miljoner danska minkar har avlivats och destruerats. Bara runt fyra miljoner minkar har avlivats med syfte att bli päls. Massavlivningen i kombination med förbudet mot minkuppfödning innebär att näringen i praktiken går i graven.

– Danmark kommer i princip vara permanent borta från marknaden. Avelsdjuren är i praktiken borta och det tar så otroligt lång tid att komma tillbaka, säger Jörgen Martinsson, vd för Svensk mink, till TT.

ANNONS

Martinsson har under pandemin haft nära kontakt med sina danska kolleger.

– Den första chocken har väl gått över i en bedrövelse. Sedan är det ett politiskt kaos och en politisk skandal i kölvattnet av allt det här, säger han.

Lagvidrigt beslut

Det muterade coronaviruset bland de danska minkarna har i vissa fall spridit sig till människor och det finns en rädsla att ett framtida vaccin skulle kunna bli verkningslöst.

Den danska S-regeringen fattade i början av november beslutet att all mink – även friska djur – skulle avlivas, men några dagar senare visade det sig att beslutet var lagvidrigt. Den 18 november avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S) för hanteringen av frågan.

Med den nya lagen finns det nu en rättslig grund för att avliva minkar i Danmark. Förutom ett förbud mot avel nästa år blir det exempelvis även olagligt att föra mink in och ut från landet samt att frakta djur mellan minkgårdar.

Folketinget har sedan tidigare beslutat att tillsätta en utredning av hur minkfrågan har hanterats av S-regeringen och involverade myndigheter.

Fakta: Förbjudet även i Nederländerna

Årligen produceras det ungefär 50 miljoner minkskinn i världen och cirka en tredjedel har kommit från Danmark, som är världens största uppfödare av mink.

Även i bland annat Kina, Polen och Nederländerna är produktionen stor.

I Nederländerna fattade man 2013 beslut om att förbjuda minkuppfödning och näringen fick tio år på sig för en kontrollerad avveckling. I och med det kraftiga virusutbrottet bland besättningar i landet fattade dock den nederländska staten beslut om att tidigarelägga förbudet till 2021.

I Sverige finns det runt 40 besättningar, varav cirka hälften på Listerlandet i Blekinge.

Cirka 90 procent av de svenska skinnen säljs till kinesiska uppköpare.

Källor: Ritzau, Svensk mink

ANNONS