Chefen för tyska säkerhetstjänsten BFV, Hans-Georg Maassen, och Tysklands inrikesminister Horst Seehofer. Arkivbild.
Chefen för tyska säkerhetstjänsten BFV, Hans-Georg Maassen, och Tysklands inrikesminister Horst Seehofer. Arkivbild.

Minister vägrar att sparka underrättelsechef

Den tyska inrikesministern vägrar att sparka chefen för säkerhetstjänsten BFV – som bland annat anklagas för att ha lämnat vidare icke offentlig underrättelseinformation till högerpopulistiska AFD.

ANNONS
|

Den tyska koalitionsregeringen är satt under hård press, och i centrum står chefen för tyska säkerhetstjänsten BFV, Hans-Georg Maassen. Lösningen på krisen var att sparka Maassen, för att i stället ge honom en hög befattning inom inrikesdepartementet.

Men nu säger inrikesminister Horst Seehofer att han vägrar att böja sig för avskedskraven.

- Jag motsätter mig med emfas anklagelsen att han har högerextrema åsikter. Därför kommer jag inte att avskeda honom, säger Seehofer till tidningen Bild enligt Reuters.

ANNONS

Bakgrunden till konflikten är att Maassen hamnade i blåsväder efter en kontrovers som bland annat kretsar kring de främlingsfientliga protesterna i Chemnitz i slutet av augusti. Han anklagas också för att ha lämnat vidare underrättelseinformation som inte har varit offentlig till högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD).

Konflikten har satt förbundskansler Angela Merkels koalitionsregering med CDU, CSU och SPD på hårt prov. Att ge BFV-chefen ett nytt jobb som statsekreterare i inrikesdepartementet sågs som en kompromiss, för att blidka Seehofer som har tagit Maassen i försvar.

Förbundskansler Angela Merkels CDU och det bayerska systerpartiet CSU är pressade av dåliga opinionssiffror och att AFD tar röster från regeringspartierna. Det gäller i synnerhet Seehofers CSU, som har katastrofsiffror. Inrikesministern har svarat på det med att inta en allt hårdare linje i invandrarfrågan.

TT

ANNONS