Mike Johnson ny talman i USA:s representanthus

Representanthuset har till sist valt talman. Mike Johnson fick republikerna att enas. Men Johnson är högerflankens och Donald Trumps favorit. En tuff strid om budgeten och stöd till Ukraina och Israel väntar.

ANNONS
|

Mike Johnson var den fjärde i raden av tilltänkta republikanska talmän som ville efterträda den avsatte Kevin McCarthy. De tidigare har antingen röstats ned av sina egna partikamrater eller kastat in handduken när de insett att de inte haft tillräckligt stöd.

I realiteten är det högerflanken inom partiet som styr och som vägrar att släppa fram någon som uppfattas som mer moderat.

Republikanerna har en knapp majoritet i representanthuset med 221 platser mot demokraternas 212 (två platser är vakanta). För att vinna talmansvalet behövdes 217 röster vilket betyder att republikanerna från början hade den majoritet som behövs. Men inbördeskriget inom partiet har inneburit att högerflanken dragit undan mattan för alla som inte delar deras uppfattningar. Främst gäller det uppställning för Donald Trump och hans påstående att han förlorade på valfusk.

ANNONS

Johnson fick alla de närvarande republikanska rösterna redan i första omröstningen. Ingen röstade på andra republikanska kandidater, vilket var en stor framgång. Tidigare kandidater har röstats ned flera gånger och det behövdes femton omröstningar för att enas om den förre talmannen Kevin McCarthy.

Vem är talmannen Mike Johnson?

Mike Johnson är kongressledamot från Louisiana och har en förhållandevis kort politisk karriär bakom sig. Han kom in i representanthuset 2017 och har inte gjort några större avtryck. Men han har ställt upp bakom Trump och vägrade även att godkänna valresultatet. Han ville inte inför omröstningen till talman svara på frågor om presidentvalet.

För några veckor sedan hade Mike Johnson förmodligen inte varit en talmanskandidat med möjlighet att vinna förtroende bland de mer moderata republikanerna. Men efter kaoset sedan Kevin McCarthy avsattes fanns risken att republikanerna skulle skadas allvarligt om inbördeskriget fortsatte. Det fick moderata republikaner att sätta partiet främst. Om ett år är det val igen och hela representanthuset väljs samtidigt som presidenten och en tredjedel av kongressens andra hus, senaten.

Donald Trump var med i utkanten

Mandatperioden i representanthuset är två år och i valet för ett år sedan gjorde republikanerna ett oväntat dåligt val. Då hade republikanerna spåtts att göra ett starkt val och vinna en betydande majoritet över demokraterna. Republikanerna gick visserligen fram och vann mot demokraterna men framgången var mycket mindre än väntat och flera kandidater som Donald Trump kampanjade för förlorade. Det var en varningssignal som moderata ledamöter tog på allvar och rädslan för att partiet ”kapas” av högerflanken är fortfarande en risk som de måste värdera.

ANNONS

Men med talmansvalet har de hamnat i rävsaxen där de måste väga högerns krav mot att de själva kan uppfattas som ansvariga för kaoset.

Donald Trump har hela tiden funnits med i utkanten av talmansvalet och bedömt de kandidater som varit aktuella. Själv har han fullt upp med rättegången som pågår i New York med anklagelser om ekonomisk brottslighet. I Georgia pågår en annan rättsprocess där Trump och flera av hans advokater och medarbetare står inför rätta för att ha försökt att manipulera valresultatet. Tre av hans advokater har redan gjort upp med åklagaren och medgivit att deras agerande varit felaktigt. De har därmed undkommit de fängelsestraff som kunde blivit resultatet.

Mike Johnson, till vänster, applåderas efter talmansvalet.
Mike Johnson, till vänster, applåderas efter talmansvalet. Bild: J. Scott Applewhite

Mike Johnson hamnar mitt i hetluften

Den nye talmannen Mike Johnson säger att han vill agera som en enande kraft i partiet och även gentemot demokraterna. Men när han nominerades inför omröstningen hördes skratt och hånfulla kommentarer från demokratiska ledamöter som ser Johnson som lika splittrande som de övriga tidigare kandidaterna. Demokraterna lanserade sig egen minoritetsledare Hakeem Jeffries som motkandidat för att markera motståndet.

Mike Johnson hamnar mitt i den politiska hetluften och måste hantera motsättningarna om budgeten som var orsaken till att hans företrädare Kevin McCarthy röstades bort. McCarthy förhandlade fram en tillfälligt budget med demokraterna för en knapp månad sedan för att undvika att en stor del av statsapparaten ekonomiskt stängdes ned.

ANNONS

Samma problem finns fortfarande kvar och ett nytt datum har satts till den 17 november då en budget måste finnas på plats. I den tillfälliga budgeten finns inte utökat bistånd till Ukraina med och inte heller ett nytt stort ekonomiskt anslag till Israel. Totalt handlar det biståndet om 105 miljarder dollar. Republikanerna är tveksamma till fortsatt stöd till Ukraina och även ovilliga att satsa ytterligare bistånd till Israel.

Högerflanken inom republikanerna har en rad krav för att de fortsatt skall ställa upp bakom Mike Johnson. Men det har även den betydligt större gruppen av mer moderata ledamöter. Det är en kort tid till november 2024 då kongressvalet hålls. Men det är samtidigt en väldigt lång tid för Johnson att överleva som talman.

LÄS MER:Jim Jordan pausar försöken att bli talman

LÄS MER:Fortsatt kaos i USA:s kongress

LÄS MER:Kaos i Washington riskerar slå mot Ukraina

LÄS MER:Republikaner eniga igen om talman

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS