Michail Gorbatjov död

Michail Gorbatjov är död. Sovjetunionens sista president blev 91 år gammal. ”Han gav det ryska folket hopp om frihet och en bättre framtid, och världen en förespegling om samarbete och fred. Nu har allt det tragiskt nog raserats.” skriver Carl Bildt på Twitter.

ANNONS
|

Michail Gorbatjov har dött efter en tids sjukdom, uppger flera ryska nyhetsbyråer på tisdagskvällen, svensk tid.

Han var Sovjetunionens åttonde och sista ledare och det ryska kommunistpartiets generalsekreterare mellan 1985 och 1991.

Genom åren som Sovjetledare gjorde Michail Gorbatjov insatser för att bland annat riva Berlinmuren, men också lösa upp stormaktsväldet. Han förknippades med begrepp som glasnost (öppenhet) och perestrojka (för de ekonomiska reformerna) genom sitt sätt att ta sig an förändringarna i det sovjetiska systemet.

Hans mer öppna version av Sovjetunionen spelade också en betydande roll i att självständighetsrörelser i Baltikum och på andra håll fick fästning, vilket ledde till Sovjetunionens upplösning.

ANNONS

Själv såg Gorbatjov reformerna i Sovjetunionen som nödvändiga – för landet, Europa och världen. Det sade han själv i en intervju med nyhetsbyrån AP 1992, där han även kommenterade sin tid vid makten:

– Jag får ofta frågan om jag skulle jag ha gjort allt igen om jag kunde. Ja, det skulle jag. Och med mer ihärdighet och beslutsamhet.

Gorbatjov blev uppskattad även utomlands och tilldelades Nobels fredspris år 1990 för att ha bidragit till att Kalla kriget fick sitt slut. Gorbatjov lyfte också kärnvapenfrågan, och kom tillsammans med USA:s president Ronald Reagan överens om en nedrustning.

Bildt: ”Han gav det ryska folket hopp”

Den sovjetiske ledarens död har lett till reaktioner från flera röster inom politiken.

Rysslands president Vladimir Putin har uttalat sig genom pressekreterare Dmitrij Peskov.

"President Putin uttrycker djupa kondoleanser över Mikhail Gorbatjovs död. På morgonen kommer han att skicka ett telegram med kondoleanser till hans familj och vänner", säger Peskov till Interfax.

Tidigare statsminister Carl Bildt, som under Gorbatjovs styre satt som partiledare för moderaterna, skriver på Twitter:

”Han gav det ryska folket hopp om frihet och en bättre framtid, och världen en förespegling om samarbete och fred. Nu har allt det tragiskt nog raserats.”

Den brittiske premiärministern Boris Johnson jämför Gorbatjovs ledarskap och politik med den sittande ryske presidenten Vladimir Putin.

ANNONS

”I en tid av Putins aggressioner mot Ukraina, kvarstår hans (Gorbatjovs) outtröttliga åtagande för att öppna upp det sovjetiska samhälle som en förebild för oss alla.” skriver Johnson på Twitter.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver att Gorbatjovs arv inte kommer glömmas.

”Michail Gorbatjov var en pålitlig och respekterad ledare. Han spelade en avgörande roll i Kalla kriget slut och nedmonteringen av Järnridån. Det banade väg för ett fritt Europa.”

Begravs bredvid sin fru

Michail Gorbatjov föddes i byn Privolnoje i Stavropoldistriktet i södra Ryssland 1931.

Efter juridikstudier gick han in i politiken och 1980 utsågs han till medlem av den mäktiga politbyrån. När ledaren Jurij Andropov dog 1984 sågs han som en möjlig efterträdare, men fick vänta ett år, till 1985 när Konstantin Tjernenko valts och sedan avlidit.

En källa till familjen uppger för ryska Tass att Gorbatjov kommer att begravas intill sin fru Raisa, som dog 1999, på Novodevitjij-kyrkogården i Moskva.

Michail Gorbatjov blev 91 år gammal.

ANNONS